На 6 май почитаме паметта на Свети Великомъченик Георги Победоносец.

Свети Георги е един от най-почитаните светци още от покръстването на българите през 864 година. Той е светецът, който се почита едновременно от християни и от мюсюлмани.

6 май е ден на храбростта и празник на българската армия.

Великомъченик Свети Георги Победоносец се знае, че е живял в Кападокия – малоазийска провинция. Той е живял по времето на римския император Диоклетиан (284 – 305г.).Завидните способности във войската на бъдещия светец му помагат да получи чин на военен трибун още на 20-годишна възраст. Но фактът, че Георги е християнин става причина той да бъде хвърлен в тъмница, подложен на жестоки мъчения и обезглавен през 288 година.

Според житието близо до гроба му се появявал змей, който опустошавал околността и Георги успял да порази чудовището с копието си. След това той се ползва със славата на един от най-изявените змееборци и конници в християнството. Това е и причината той да бъде избран за светец-покровител на войската и на войната.

Често в християнската иконография Свети Великомъченик Георги бива изобразяван възседнал бял кон, а копието му е забито в устата на змей.
На Гергьовден се почита и празник на земята, земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на стадата и овчарите. В народните песни и поверия той е възпят като надарен с мощ и храброст, юнак, който побеждава ламята.

Един от най-известните ритуали за почитане паметта на Свети Георги е освещаването на гергьовското агне и обредните хлябове. Гергьовден е и един от най-големите народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На 6 май се прави курбан в чест на Свети Георги, пече се агне и семейството се събира на празнична трапеза.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Георги, Георгина, Гергана, Галя, Гинка, Ганка, Ганчо. Бъдете здрави, щастливи и успешни!