На 28 април 2023 година отбелязваме Цветница.

Това е един от най-хубавите християнски празници, на който имен ден празнуват Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина. Честит имен ден!!! Желаем ви здраве, щастие и много успехи!

Цветница отбелязваме в неделя след Лазаровден. Празникът предшестват Великден с една седмица и е посветен на посрещането на Исус Христос в Йерусалим с лаврови и маслинови клонки. На този ден се ходи на църква с върбови клонки, китки от здравеци други актуални за сезона цветя. Цветята трябва да се осветят от свещеник и се занасят у дома, където се поставят пред икона. Тези клонки пазят дома.

Един от най-популярните обичаи е „кумиченето“. Преди обяд лазарките отиват на реката. Всяко момиче носи клонка, китка или хлебче, което се нарича „кукла“. Девойките трябва да се подредят една до друга на брега и да пуснат китките и хлебчетата едновременно. Момичето чиито венец се понесе най-бързо по водата и е най-отпред, става „кръстница“ или „кумица“ на лазарките. Това е и повод тя да се радва на специално уважение от останалите. Традицията повелява на третия ден от Великден „кумицата“ кани всички лазарки у дома, където ги гощава с червени великденски яйца и баница. Ритуалът всъщност поставя началото на новия социален статус на девойките и достигнатата възраст за брак.