Здравей, прекрасна! Ти, която четеш тези редове!

Кога за последно се погледна в огледалото и хареса това, което виждаш? Кога за последно в очите ти имаше любов и одобрение?

Живеем в свят, който се променя непрекъснато. Заедно с него се променят и разбиранията за красота. От списанията, билбордовете, телевизията ни се натрапват нереалистично „идеални” образи, на чийто фон всичко различно, всичко истинско изглежда недостатъчно добро.

И ти се критикуваш. Непрекъснато. Ежедневно. Критикуваш тялото си, лицето си, косата си. Критикуваш себе си. И забравяш, че това, което виждаш, е постигнато с помощта на умела дизайнерска намеса и фотошоп.

Днес мултимилионният бизнес за продукти за отслабване изживява своя апогей. Тези компании разчитат именно на твоята и моята несигурност, на желанието ни да се впишем в „критериите”. Плащат си реклами в медиите, а медиите промиват мозъците ни. За нас красотата се превърна в нещо, което се описва с „малко дупе”, „плосък корем”, „стегнати бедра”. Въпреки че всички сме наясно, че просто биологично не е възможно повечето жени да изглеждат по този начин.

Но не трябва да обвиняваш само медиите. Нито само компаниите, които стоят зад гърба им. Най-големият виновник за подменените ти разбирания си ти самата.

Виновни сме всички ние – жените, които се опитваме да направим и невъзможното, за да се харесаме на мъжете. Жените, които се съревновават помежду си. Жените, които са забравили какво наистина представляват.

И ти си забравила, мила моя...

Забравила си, че твоята стойност не се определя от килограмите ти или от формата на тялото ти. Твоята стойност се определя от това, което е в сърцето ти. И в ума ти.

Затова, спри да се измъчваш с непосилни диети. И си купи най-накрая онази къса рокля, която толкова харесваш. Сложи червилото си и излез. Покажи на всички, че не е нужно да си кльощава, за да си секси! Не е нужно да се променяш, за да си секси!

Бъди смела! Бъди истинска! Бъди себе си!

 

Автор: Меда Кхана