Необходими продукти
800-900 гр брашно
500 мл. топла вода
1 ч.л.сол
1 ч.л. оцет
Плънка 350 гр. краве сирени, 2 яйца, олио за поръсване върху разточената кора
Начин на приготвяне
Замесвам меко и еластично тесто, от изброените продукти. Тестото се разделя на 10 топки, които се сплескват нежно с пръсти и се поставят в тава, в която е сипано олио. Групирам по две топките и ги поставям подмазани две по две. Стават 5 двойни и добре подмазани сплескани питета. Върху всяка двойка сипвам по 1 к.л. олио и оставам да престоят поне 15 мин. След това започвам да издърпвам от тестените топчета върху намазнена повърхност тънка и здрава кора за нашата баница. Много нежно за да не се скъса, отгоре се напръсква с мазнина и плънка от сирене и яйце. Завива се на руло вече разтегнатото тесто и се прехвърля в тава с хартия за печене, като се навива на охльов. Пече се на 180 градуса в фурна без вентилатор, до готовност. Изпека на се поръсва с вода и престоява 15-20 мин. преди да се консумира.
Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук