X

Думите, които трябва да прочетете, преди да се върнете на работа след майчинството

от в 09:40 на 07.06.2016 в Всичко за теб | Щастие


Думите, които трябва да прочетете, преди да се върнете на работа след майчинството

Думите, които трябва да прочетете, преди да се върнете на работа след майчинството

Независимо колко дълго продължава майчинството ви, завръщането на работа след това е наистина трудно. Има го вълнението да се облечете, да разговаряте с възрастни и да обядвате без прекъсване и всичко това ви прави наистина щастливи. Но я има и тъгата, че оставяте детето си на чужди грижи и неизбежно се притеснявате.

Без значение дали трябва да работите, искате да работите, обичате работата си или я мразите - винаги е трудно. Дори и да сте влюбени в работата си и да работите за компания, която е гъвкава спрямо родителите, все пак е трудно.

Спомням си как се завърнах на работа след 4-месечно майчинство. На първия си ден бях посрещната с цветя и сладкиши на бюрото си и толкова много приветливи лица, които не бях виждала от отдавна. Харесваше ми да бъда в яркия, светъл офис, да наваксам с приятелите и колегите си. Усетих ново чувство на ентусиазъм и вълнение за работата си. Но също така се чувствах и невероятно тъжно. Синът ми ми липсваше. След месеци на постоянна връзка и близост, той не просто ми липсваше, аз физически жадувах за него.

Обаждах се плачейки на майка си в обедните почивки, питайки я как някога ще свикна да оставям детето си. Пишех съобщения на бавачката за да ми даде нови сведения на всеки час. Гледах снимки непрекъснато, а в минутата, в която часовникът удареше 17 часа, аз се спусках през вратата и тичах към автобуса, за да се прибера у дома и да го видя. След няколко дни обедните сълзи спряха, но седмици по-късно все още се чувствах объркана в новата си роля на работеща майка. Обичах работата си и обичах детето си, но не можех да разбера как да се справя и с двете.

След работа един ден се присъединих към група редактори за дългоочаквана прожекция на филм. Две години и половина по-късно дори не си спомням кой филм гледах, но си спомням точният разговор, който проведох със шефката си, докато влизахме в киносалона. По това време тя имаше три малки деца (едно от тях на почти същата възраст като моето) и изключително успешна кариера. Тя ме попита за бебето ми и за това как се чувствах обратно на работа. Никога не съм била добра в това да крия чувствата си, така че съм сигурна, че от отговора ми си пролича, че ми е трудно.

Отговорът на Лиза беше простичък: “Понякога ще искаш да си у дома с децата, а други дни ще си наистина щастлива да бъдеш в офиса”.

Това е. Няма магическо решение за ежедневните дилеми на работещите майки. Дори не беше необходим съвет. Но е точно това, което имах нужда да чуя. Потвърждение, че всичко е наред. Някои дни ще ви се иска да се сгушите с бебетата си, а други дни ще ви се иска да седите пред компютъра, без да гледате мръсни пелени. Ще има дни, в които ще ви се иска да сте в парка, вместо на бюрото и дни, в които няма да имате търпение да отидете на работа. Нормално е. Не е лесно и може би не винаги ще ви се струва редно, но тези откровени думи са чудесно напомняне - защото да бъдеш работеа майка е напълно нормално!Теми   майка | майчинство | работа

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.