Независимо колко дълго продължава майчинството ви, завръщането на работа след това е наистина трудно. Има го вълнението да се облечете, да разговаряте с възрастни и да обядвате без прекъсване и всичко това ви прави наистина щастливи. Но я има и тъгата, че оставяте детето си на чужди грижи и неизбежно се притеснявате.

Без значение дали трябва да работите, искате да работите, обичате работата си или я мразите - винаги е трудно. Дори и да сте влюбени в работата си и да работите за компания, която е гъвкава спрямо родителите, все пак е трудно.

Спомням си как се завърнах на работа след 4-месечно майчинство. На първия си ден бях посрещната с цветя и сладкиши на бюрото си и толкова много приветливи лица, които не бях виждала от отдавна. Харесваше ми да бъда в яркия, светъл офис, да наваксам с приятелите и колегите си. Усетих ново чувство на ентусиазъм и вълнение за работата си. Но също така се чувствах и невероятно тъжно. Синът ми ми липсваше. След месеци на постоянна връзка и близост, той не просто ми липсваше, аз физически жадувах за него.

Обаждах се плачейки на майка си в обедните почивки, питайки я как някога ще свикна да оставям детето си. Пишех съобщения на бавачката за да ми даде нови сведения на всеки час. Гледах снимки непрекъснато, а в минутата, в която часовникът удареше 17 часа, аз се спусках през вратата и тичах към автобуса, за да се прибера у дома и да го видя. След няколко дни обедните сълзи спряха, но седмици по-късно все още се чувствах объркана в новата си роля на работеща майка. Обичах работата си и обичах детето си, но не можех да разбера как да се справя и с двете.

След работа един ден се присъединих към група редактори за дългоочаквана прожекция на филм. Две години и половина по-късно дори не си спомням кой филм гледах, но си спомням точният разговор, който проведох със шефката си, докато влизахме в киносалона. По това време тя имаше три малки деца (едно от тях на почти същата възраст като моето) и изключително успешна кариера. Тя ме попита за бебето ми и за това как се чувствах обратно на работа. Никога не съм била добра в това да крия чувствата си, така че съм сигурна, че от отговора ми си пролича, че ми е трудно.

Отговорът на Лиза беше простичък: “Понякога ще искаш да си у дома с децата, а други дни ще си наистина щастлива да бъдеш в офиса”.

Това е. Няма магическо решение за ежедневните дилеми на работещите майки. Дори не беше необходим съвет. Но е точно това, което имах нужда да чуя. Потвърждение, че всичко е наред. Някои дни ще ви се иска да се сгушите с бебетата си, а други дни ще ви се иска да седите пред компютъра, без да гледате мръсни пелени. Ще има дни, в които ще ви се иска да сте в парка, вместо на бюрото и дни, в които няма да имате търпение да отидете на работа. Нормално е. Не е лесно и може би не винаги ще ви се струва редно, но тези откровени думи са чудесно напомняне - защото да бъдеш работеа майка е напълно нормално!