Днес британският в. „Телеграф” публикува проучване, според което България и Гърция са страните в Европейския съюз, в които е най-добре да родиш. Ние изпреварваме всички останали заради дългия период, в който майката може да е в майчинство, за да отглежда детето си.

Майките в България имат право на 410 дни или 58,6 седмици, платен отпуск. Заплащането в този период е 90% от заплатата им, а след изтичане му могат да останат за още една година в майчинство на минимална работна заплата. Отпускът в майчинство може да бъде прехвърлен и на бащата или дори на бабата или дядото. Тези условия са много по-добри, отколкото в други страни по света.

В Гърция имат право на 43 седмици отпуск по майчинство и получават 50% от средните доходи за страната, но заради финансовата криза и големия държавен дълг майките започват да получават все по-малко пари за майчинство.

Ето как е в другите страни:

В Швеция предлага само 8,6 седмици отпуск и 80% от заплатата на майката. Все пак има опции и за удължаване на отпуската до 51 седмици със заплащане от 60%. 

В Словакия, Естония и Унгария предлагат по-щедър отпуск дори и от нашата страна – 130 седмици, но майките получават само 40-45% от възнаграждението си.

Във Великобритания на майката е позволен отпуск до 52 седмици, но само 39 от тях са заплатени. Майката получава 90% от заплатата си за първите 6 седмици.

В Германия, Франция, Испания и Австрия майките получават 14 седмици отпуск на пълна заплата.

САЩ е една от малкото страни по света, която не гарантират платен отпуск за майките. Компаниите с над 50 служители трябва да осигурят допълнителни 12 седмици отпуск след раждането на детето, но те са неплатени. Други страни, в които няма платен отпуск по майчинство, са Папуа Нова Гвинея и Либерия.

Във Финландия бащите също получават отпуск от 42 дни, но в много държави, Германия включително, татковците не са взети предвид.