Търсенето на малкия Сашко, който изчезна изневиделица на 11.11. най-накрая приключи! За щастие, на неговия баща, който сподели пред БТВ само преди дни, че “няма за какво да живее, ако не намери момченцето си”, детето най-накрая е намерено.

След 9 дни издирване, малкия Сашко най-накрая е намерен жив. Той е открит в труднодостъпъна местност край Радомир от делтапланеристи. Той е бил в безпомощно състояние, гладен и мръсен, но като цяло добре. След откриването веднага е бил откаран в Пирогов, където става ясно, че е добре и няма сериозни увреждания. 

Случаят със Сашко ни показва, че в страната ни има хиляди добри хора, които са готови да се притекат на помощ, когато човек е в нужда! За да му помогнат да открие сина си, на помощ на бащата идват цялото му семейство, хиляди доброволци и ГДБОП, който използват цялата налична техника, която би могла да локира момчето: хеликоптери, кучета, джипове, кросови мотори, алпийският отряд на Столична община, термокамери и дронове. От отдел киберсигурност дори активират системата Amber Alert, която изпраща информация за Сашко на потребителите на Фейсбук и Инстаграм в радиус от 200 км от мястото на инцидента. Създадена е и фейсбук група, в която доброволците да координират усилията си. В нея членуват над 17 хиляди души.

Припомняме, че Сашко изчезна от погледа на баща си, който поглежда телефона си за секунди в петък, на 11-ти ноември. Той е с тежка форма на аутизъм и според близките си много енергично дете. По ирония на съдбата, баща му е с детска церебрална парализа и е трудно подвижен, което често му пречи да се движи с темпото на сина си.

Също така е важно да отбележим, че според директора на национална следствена служба: "Майката отдавна е избягала и е оставила детето само на грижите на бащата, който за съжаление има известни двигателни затруднения заради заболяване. Въпреки това полага усилия, грижи се за детето си и в дадения случай го е завел на разходка, защото то е пък обратното - има свръхдвигателна активност, да се поразходи детето и в един момент наистина е изчезнало".

Бъди здрав Сашко! Щастливи сме, че този инцидент вече е зад гърба ни.