По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, близо 1200 души на ден биват повалени от грип и остри респираторни заболявания у нас. Според статистиката най-застрашено е населението в активна работоспособна възраст между 30 и 64 години. Прогнозите на специалистите са грипната вълна да достигне своя пик в края на месец януари тази година.

От съществено значение за превенцията на грипа е поддържането на устойчива имунна защита. Един от най-важните фактори за нейното наличие е нивото на хидратация на организма.

Имунната система изключително се повлиява от водния прием. Нужни са ни поне 2 литра вода дневно, независимо от студеното време.“, коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене. „Повечето хора обаче не приемат достатъчно течности, особено когато е зима. Водата поддържа клетъчния имунитет, затова трябва да организираме деня си така, че да не забравяме за правилната хидратация. Може например да оставим бутилка на бюрото си, за да ни подсеща, че не сме пили достатъчно през деня или да си правим кратки почивки за по чаша вода.“ – допълни тя.

Според изследване на Мичиганския университет (САЩ) 1/3 от хората в активна възраст не се хидратират адекватно, а дехидратацията е съпътстващ фактор в генезата на множество заболявания, освен грипа и вирусите *. Системният недостатъчен прием на вода може да доведе до камъни в бъбреците, затегнат стомах и черва, гастрит, забавен метаболизъм, нарушена обмяна на веществата, мускулни крампи, по-силни предменструални болки. Един от най-верните индикатори, показващ недостига на течности, е урината. При дефицит на течности тя става тъмна и с остра миризма.

Водата е и един от най-евтините и най-ефикасни начини да си гарантираме по-бавно стареене. Консумацията на 1,5-2  л. вода дневно не само изчиства токсините от организма, но и ни кара да се чувстваме живи, млади и сияйни. Храненето в условия на стрес и замърсена градска среда задължително включва и засилена хидратация, за да се стимулира дрениращата функция на бъбреците и да се извеждат от организма водноразтворимите вредни вещества.


Източници:

* http://www.health.com/nutrition/drink-water-stay-slimmer

** д-р Райна Стоянова, експерт по здравословно хранене