През немного далечната 1992 г. в Братск, Русия, се ражда малката Татяна. Краката ѝ са напълно деформирани, защото момиченцето се ражда без глезени, пети и повечето кости в долните ѝ крайници. Лекарите съветват родителите ѝ да я изоставят в сиропиталище, без да подозират, че един ден тя ще се превърне в Джесика Лонг – една от най-великите плувкини в света, с множество световни рекорди и 21 медала от Параолимпийски игри.

Родителите на Татяна – Наталия и Олег, били тийнейджъри през 1992 г. – на 17 и 18 г. Те нямали брак и не знаели как да се грижат за малкото момиче със специални нужди. „Много съжалявам. Тогава бях много уплашена. Трябваше да я изоставя, но си мислех, че един ден ще си я взема обратно. Аз не исках да я оставям в болницата, но заради обстоятелствата, трябваше да го направя. Бях съвсем сама в Сибир, без майка ми и баща ми. Къде щях да отида с нея, ако я бях взела с мен? Лекарите ми казаха да я изоставя, защото не можех да ѝ помогна. Нарекох я Татяна, на голямата ми сестра”, разказва майката на Татяна.

По-късно все пак двамата тийнейджъри сключват брак и имат още три деца. Едно от тях също страда от заболяване, подобно на това на Татяна. Но все пак първото им момиченце е оставено в сиропиталището, където, за щастие, го намират Бет и Стив Лонг – американска двойка от Мериленд. Те осиновяват Татяна, когато е на 13 месеца, и ѝ дават името Джесика. Заедно с нея осиновяват и едно момченце – Джошуа. Когато е на 18 месеца, на момиченцето е направена ампутация и на двата крака и тя започва да се учи да ходи с протези.

Новите ѝ родителите я обсипват с цялата любов на света и ѝ дават възможността да преследва мечтите си. Джесика се занимава с гимнастика, мажоретство, фигурно пързаляне, колоезедене, скачане на трамплин и скално катерене. Нищо не можело да пречупи духа ѝ! Джесика се научила да плува в басейна на баба си и дядо си, преди да участва в първото си официално състезание през 2002 г.

 

През 2004 г. участва в Параолимпийските игри в Атина. Тогава е едва на 12 г., а печели три златни медала и поставя нов световен рекорд в 100 метра свободен стил. 2006 г. е една от най-силните ѝ години и 14-годишната Джесика поставя общо 18 световни рекорда в плуването.

През 2012 г., на Параолимпийските игри в Лондон, печели 5 златни медала, два сребърни и един бронзов. След този феноменален успех руски журналистки решават да издирят родителите, които са изоставили това дете-чудо. Оказало се, че родителите ѝ нямали представа, че Джесика е тяхното момиченце и гледали състезанията ѝ, без да подозират нищо.

„На 6 юли 1993 г. родих втората си дъщеря – Настя, и на 9 юли американска двойка осинови Татяна. Бебетата обикновено се държат в специално бебешко отделение в сиропиталището, докато не навършат 3 годинки, затова бях сигурна, че никой няма да я осинови. Постоянно получавах информация как е, знаех, че расте красива и всички я обичат. И тогава изведнъж научих, че е осиновена и е в Америка.”

Една година по-късно, през 2013 г., Джесика се среща с биологичните си родители за първи път: „Радвам се, че дойдох. От много време си мечтаех за този момент. Родителите ми в Америка са ми казвали, че съм осиновена. Това никога не е било тайна. Но се питах кои ли са биологичните ми родители и най-накрая го разбрах след състезанията в Лондон. Беше невероятно, ще помня този момент завинаги. Изпитвам само любов към семейството ми и си тръгвам от Русия с усмивка. Със сигурност за нищо не съжалявам. Вярвам, че всичко това е било част от плана на Бог, не тая лоши чувства към майка ми заради това, което е направила”, разказва Джесика.

На Параолимпийски игри тази година Джесика засега е спечелила два сребърни и два бронзови медала, което я направи вторият най-награждаван американски атлет на Параолимпийски игри. Нейните 21 титли са наистина впечатляващи, а Джесика е легенда в плуването и пример за много момичета, които не се страхуват да следват мечтите си.