Снимката на фотографката Люси Никълсън не просто е запечатала надпреварата между Доа Елгобаши (Египет) и Кира Валкенхорст (Германия) на игрището за плажен волейбол, кадърът е уловил и културния сблъсък на две цивилизации.

Стандартната „униформа”, която си представяме за играчите на плажен волейбол, е бикини за жените и шорти за мъжете, затова, когато дамският отбор по плажен волейбол на Египет стъпва на пясъка, повечето западни медии са изумени, а хората подемат темата за културните различия и потисничеството над жените в някои държави.

Мненията са противоположни. Някои веднага виждат липсата на свобода в екипа на египетския отбор, други се радват, че Олимпийските игри събират на едно място различни култури.

По време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. има ясни правила за облеклото на волейболистите. Тогава не се допускат хиджаби или клинове, но сега правилото е променено, за да се даде шанс и на други страни да участват. Може да се каже, че това дава резултат и за тези Олимпийски игри се бореха 169 страни, в сравнение с Лондон, когато бяха 143.

Двойката Доа Елгобаши и Нада Меавад са първият женски отбор по плажен волейбол на Египет, който участва на Олимпийски игри. „Нося хиджаб от 10 години”, обяснява 19-годишната Доа. „Никога не ми е пречил да правя нещата, които обичам, а плажният волейбол е едно от тях.”

Журналистката Масих Алинежад, която се бори срещу задължителното носене на хиджаб в държави като родината ѝ Иран, написа:

„Това е красива снимка, но тя крие и една грозна страна. Някои държави (като Иран) лишават жените от правото им на избор. В такива страни спортистките могат да участват в международни турнири само ако се съгласят да носят задължителния хиджаб. Това отвратително правило създава бариери между хората. А правото на избор прави света едно по-красиво място." 

Ти на какво мнение си?