Тази събота, 2 април, ще се проведе едно наистина любопитно събитие - „Децата индиго, кристални и златни. Бременност и раждане“. Водещ на инициативата ще бъде хомеопатът Мая Аврамова, с която ще разговаряме днес.

Разкажете ни накратко за вас?

Родена съм в Плевен през 1974 г. През 1997 г. завърших магистратура във ВТУ със специалност "Българска филология и история". През 2006 г. започнах да изучавам Класическа хомеопатия към Българско хомеопатино общество, а през 2012 г. приключих и следдипломната си квалификация в НСА специалност "Базово медицинско образование за хомеопати". През 2014 г завърших и петгодишно следдипломно обучение за хомеопати към международната школа на д-р Фарук Мастер. Междувременно съм посещавала и продължавам да посещавам международни семинари на изявени световни хомеопати като Ерик ван Вьонсел, Раджан Шанкаран, Ана Верварке, Кишор Мета.

Как започнахте да се занимавате с алтернативни методи за лечение?

Винаги съм имала интерес към природата и природните науки, както и към медицината, но истинското начало постави заболяването, което изяви дъщеря ми след ваксинация. Медицината не ни предложи никакъв вариант за истинско лечение и аз като майка започнах да търся алтернативи за подобряване на проблемите й. Междувременно се наложи да се обърнем и към хомеопат, за да избегнем приема на антибиотици и кортизонови препарати и аз се убедих, че този метод подобри много състоянието й. Това ме накара да потърся начин да разбера повече за хомеопатията и за алтернативните методи за лечение. 

Как се роди инициативата „Холистично училище – мисия родител на кристалното поколение“?

Идеята дойде от приятелите ми от "Домашен център", с които в разговори обсъждахме, че все повече родители се срещат с различни видове физически и емоционални проблеми с децата си. Това ни подсказа, че можем да дадем една различна гледна точка за решаване на много от тези състояния чрез различни алтернативни техники за общуване, хранене, лечение, обучение на децата. 

Разкажете ни с какво Холистично училище се различава от другите училища за бременни?

Нека да започнем със самото значение на думата "холистика". Тя идва от староанглийски и означава "цялостен", "единен", а от медицинска гледна точка - органично единство между "Дух - Тяло", което е равнозначно на "Здраве". Съвременната медицина разграничава духа и емоциите от физическите неразположения. Затова в повечето училища за бременни се обръща основно внимание на физическите промени при различните етапи и евентуалните неразположения, които би изпитала бъдещата майка, както и върху физическия акт на самото раждане. В Холистично училище ние разглеждаме и физическите и психо-емоционалните взаимовръзки между майката и детето, защото всеки един етап от решението за зачеване до физическото и духовното раждане на детето е едно взаимно  духовно израстване. Например всички емоции на майката по време на бременността влияят пряко на детето, но ако един вид емоция се задържи по-продължително време, то тя остава траен отпечатък, който в последствие се проявява в живота на детето-човека на всички нива - физическо, психическо и ментално. 

А каква е идеята на тази част от семинара „ Децата индиго, кристални и златни. Бременност и раждане“ ?

Точно в този семинар ще разкажем подробно за различните психологически типове определяни като индиго, кристални и златни и как те показват своя характер на бъдещите родители още преди да са се родили. Духовната сила или характерът на детето определят и начина на протичане на бременността. Още вътреутробно психологически и физически те подготвят майката за събитията, които и предстоят след като детето се роди. Ако родителите са предварително подготвени за такъв тип дете, те много по-добре и адекватно могат да възприемат и отчетат неговите нужди, физически неразположения, ще знаят защо и какво ще наруши физическото и психо-емоционалното му здраве и биха могли да ограничат подобни ситуации и събития.

Накратко можете ли да ни разкажете нещо повече за кристалните деца, индиго и златни?

В последните две десетилетия все повече се говори за т. нар. индигови, кристални и звездни или златни деца - наричат ги още "Деца на дъгата". Различни психологически школи ги определят като "Нови деца". Какво всъщност е новото? Съвременната наука е напреднала достатъчно в технологично отношение и отдавна работи с уреди, които фотографират човешката аура. Затова на много учени след 1985 г им прави впечатление, че повечето деца имат лилава или индигова аура. Освен с различна аура, тези деца се отличавали и с желание и воля за свобода и независимост. За тях независимостта е от решаващо значение. След 2000г. ние наблюдаваме появата на т. нар. Кристално поколение - деца с бледо-розова и бяла-кристална аура. Това са децата на Духа. Тяхното присъствие винаги се забелязва, независимо къде се намират, защото те са магнетични и винаги привличат погледите на останалите. След 2010-2012г. вече виждаме и Децата на дъгата- защото в тяхната аура се виждат всички цветове. Това са изключително чувствителни във физическо и духовно отношение деца. Те са много лесно раними и трудно понасят бруталността на съвременния свят, затова и често страдат от тежки психически и физически проблеми, които ние възрастните трудно разбираме, оценяваме и практически не знаем как да се справим с тях. 

В днешно време човек не знае на кого да вярва – как да си изберем подходящия лекар, за да се чувстваме сигурни и да му се доверим напълно?

Това наистина е много труден избор. Често се налага да се премине през няколко, за да попаднем на подходящия лекар. Бъдещите майки искат всичко да е перфектно, затова търсят мнения на приятели, които вече са преминали по-пътя или четат форуми в интернет. Истината е, че нищо перфектно няма. Затова бих посъветвала бъдещите майки да "послушат" сърцето си и ако не усетят, че човекът - лекар отсреща е този, който се вълнува еднакво с тях за прекрасния период в техния живот - значи това не е "техния човек" и трябва да потърсят отново. Доверете се на онзи лекар, който не Ви натоварва, а Ви успокоява и упътва как да вървите напред, да се радвате и да обичате нероденото Ви дете все повече с всяка изминала секунда.

Изобщо можем ли да се доверим напълно само на един лекар?

Можем. Стига да го усетим със сърцето, а не с главата си. Но за много хора това е труден избор.

Какво е най-важното, което да съблюдаваме през бременността?

Важните неща са няколко. Бъдещите майки трябва да се опитат да поддържат едно оптимално ниво на здраве и благоразположение на духа. Всяка жена узнала, че е бременна, трябва да е щастлива, че е получила божествения дар и да осигури за него най-доброто възможно като хранителен режим, здраве, двигателна активност и най-вече Любов към детето.

Как да изберем вида на раждането и какво е най-важно да съблюдаваме?

Природата е дала най-правилния вид раждане и е осигурила всички необходими елементи за това. Медицината би трябвало да се намесва с медикаменти и процедури само в изключително крайни случаи. Но, за съжаление, днес е модерно нещата да се случват планирано и до голяма степен това довежда до множество последици както за майките, така и за бебетата. В Холистичното училище обръщаме внимание на всички видове подготовка на родилката, но най-вече на психическата, защото актът на раждане до голяма степен е забулен в тайнственост, независимо от съвременните комуникации. Това е и причината много от родилките да остават неподготвени и в последствие разгневени и разочаровани от стеклите се събития, защото никой не ги е подготвил за това. 

Има ли как да набавим всичко необходимо за здравето ни през бременността от природата ?

Винаги има как, но за да разберем, трябва да сме инициативни и отговорни към себе си. Трябва да потърсим и да получим необходимите за тази цел знания. В Холистичното училище подробно се разглеждат темите за хранене, превенция и лечение чрез природни методи, двигателни и дихателни техники, хигиена на съня, духовни практики. 

Добре, а ако ни се случи нещо как можем да се справим?

Всяко "нещо" изисква различна техника. Например през бременността жената преживее шок - хомеопатията може да се справи много бързо с това състояние, ако бременната има киселини - може да разчита и на шуслерова терапия. При подготовката за раждането и узряването на матката - може да ползва чай от малинови листа като билков метод. Мъдростта на народа казва: "За всяка болка има билка."

Във втората част на интервюто с Мая Аврамова ще си говорим повече за природните методи за справяне със ситуации по време на бременността

А ето и програмата на предстоящото на 2 април 2016 събитие.

„Децата индиго, кристални и златни. Бременност и раждане“

Повече информация за събитието

http://domashencentar.com/kristalni-deca-bremennost-i-razhdane/

Фейсбук страница на събитието 

12.30 – 13.00 – регистрация

13.00 – 15.30 – първа част

• Важни промени и етапи на бременността.

• Профилактиране на бременността с природни средства.

• Емоционални състояния на майката по време на бременността и отражение върху плода.

15.30 – 16.00 – почивка

16.00 – 18.30 – втора част

• Спешни състояния по време на бременността – начини и време за реакция.              

• Проблемна бременност

• Подготовка и профилактика на раждането

• Първи часове на майката и бебето

18.30 – 19.00 – време за въпроси