X

Една истинска история за красивото около нас, което за съжаление често не виждаме...

от в 09:10 на 06.01.2017 в Всичко за теб | Щастие


Една истинска история за красивото около нас, което за съжаление често не виждаме...

Една истинска история за красивото около нас, което за съжаление често не виждаме...

Метро станция във Вашингтон. В студена януарска сутрин, мъж с цигулка се спира и започва да свири произведения на Бах. По това време около 2000 човека преминават през метро станцията, тръгнали за работа.

След около 4 минути... мъж на средна възраст забелязва музиканта, спира се за няколко секунди и продължава.

След около 6 минути... цигуларят получава и първия си долар. Една жена хвърля един долар в шапката му и продължава.

След 10 минути... 3 годишно дете се спира, но майка му го дърпа за ръката да продължи да върви. Това се случило с всички деца минали от там.

За 45 минути непрекъснато свирене, само 6 човека се спрели пред музиканта, за да послушат за малко. 20 човека му дали пари, а около 2000 го отминали. Мъжът събрал 32 долара.

След 1 час музикантът спрял да свири, а метро станцията заглъхнала в тишина. Не се чули аплодисменти, никой не отишъл при музиканта, да го поздрави.

Никой не разбрал, че това е Джошуа Бел, най-великият цигулар в света. Той изсвирил 6 от най-трудните за изпълнение произведения писани някога. Цигулката му струвала 3,5 милиона долара.

Два дни по-късно, Джошуа Бел изнесъл концерт в Бостън. Всички билети, на средна цена от 100 долара, били разпродадени. Той изнесъл същия едночасов концерт със същите 6 произведения на Бах.

Експериментът поставя много въпроси пред забързания съвременник, който често не вижда, а и няма време за красивото до него. Умеем ли да виждаме наистина красивото около нас? И спираме ли се понякога, за да го оценим?Теми   щастие

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.