X

Една красива притча: Защо розите имат бодли?

от в 09:00 на 01.12.2016 в Свободно време | Книги и цитати


Една красива притча: Защо розите имат бодли?

Една красива притча: Защо розите имат бодли?

Наближавал рожденият ден на нежната и беззащитна роза. Всички цветя и приготвили подаръци - цветни листчета с капчици роса. Само Кактусът не знаел какво да направи. "Розата е толкова прекрасна! - мислел той. - А аз съм толкова неугледен с тия бодли ... Не, не е за мен рождения и ден." Но Розата била чувствителна и внимателна и сякаш предугаждайки тъжните мисли на Кактуса, помолила една позната пеперуда да му предаде непременно да дойде на рождения и ден. Та нали приятелството е по-ценно от всичко. Как се зарадвал Кактусът на поканата!

- Непременно ще дойда - казал той на пеперудата.

Рожденият ден на Розата настъпил. Приемайки подаръците от гостите, тя се усмихвала на всеки нежно и леко тъжно. Последен към Розата пристъпил Кактусът.

- Желая ти от сърце всичко най-хубаво! - казал той. - Но ти си толкова нежна и ранима, затова и усмивката ти е винаги леко печална. Дълго мислих какво да ти подаря ... Ето, заповядай ... - и той и поднесъл трънена дрешка.

- Благодаря ти, скъпи приятелю! - отвърнала Розата. - Наистина много ми трябваше такава дреха. Но ти си прекалено скромен, премълча, че също имаш рожден ден. Но аз не съм забравила. Приеми и ти подарък от мен!

И Розата му подала ароматна бяла пъпка.

Оттогава Розата носи бодлива дрешка, а Кактусът цъфти на рождения си ден.Теми   притча | роза

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.