Научен форум през октомври събира светила на репродуктивната медицина

Над 300 делегати ще вземат участие в ХI Софийски симпозиум по репродуктивна медицина. Най-голямото научно събитие в сферата на репродуктивното здраве в България ще се проведе на 20 и 21 октомври 2017 г. в хотел „Маринела“ в София и се организира от Института по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Традиционно събитието привлича за участие световните величия в областта на репродуктивното здраве и единадесетото му издание няма да разочарова участниците с очаквано богата научна програма и участие на водещи чуждестранни и български лектори. 

Двудневната програма на събитието е разпределена в специализирани сесии за асистирани репродуктивни технологии, фетална медицина, бременност и раждане, ендоскопска хирургия и модул за акушерки. Изключителен интерес предизвиква сесията, свързана с асистираните репродуктивни технологии. Проф. Рой Хомбург ще направи „Поглед в кристалната топка – инвитро през 2027“. Проф. Юха Тапанайнен ще разкрие своя научен опит и какви са „Най-сигурните маркери за яйчниковия резерв“. Заедно с проф. Силадитя Батахарая участниците на форума ще търсят „Има ли доказателства, че биомаркерите подобряват резултатите от инвитро“. Ще бъде представена и „Вечната любовна история – прогестерон и ранна бременност“.

По време на сесията, посветена на бременността, международно сертифицирани специалисти от Кралския колеж по акушерство и гинекология в Лондон ще демонстрират най-модерните техники при ултразвуковия скрининг и пренаталната и феталната диагностика. В тази сесия делегатите на събитието ще очакват и директното включване от Лондон на проф. Кипрос Николаидес, пионерът на феталната медицина в световен мащаб. Предвиден е и hands on workshop за инвазивни вътреутробни операции на плода.

Заедно с изключително богатите теми, презентации и интересни казуси от медицинската практика, програмата включва още специална сесия, на която за поредна година ще се използват възможностите на телемедицината – ще бъде излъчена операция на живо от операционното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Организаторите са предвидили и теми, свързани с най-добрите медицински практики от света на генетиката.

Темите на форума са с практическа насоченост и дават възможност на делегатите да провеждат дискусии и да участват в практически семинари. Такива са включени и в панела за акушерки, който е част от програмата на събитието за втора поредна година. След участието на над 80 представители на тази специалност през миналата година, тази се очаква интересът да е по-голям. „Ролята на акушерката в съвременните АГ и неоналогични грижи“ ще обсъждат акушерките, които са до пациентките и новородените от поемането на първия им дъх.

Организаторите признават, че обширната зала за събитието вече се пълни с регистрирани делегати, а за тези, чакащи последния момент да се запишат, възможност има все още на сайта на ХI Софийски симпозиум по репродуктивна медицина. За директна регистрация е достъпен и следният линк.