Прееклампсия – бъдещите майки често чуват тази дума като част от предупрежденията за потенциални рискови състояния по време на бременността им. Много от тях обаче споделят, че не знаят какво значи понятието и съответно за какви показатели да следят, за да бъдат в помощ на проследяващите ги специалисти. В края на лятото Медицински комплекс „Д-р Щерев“ въведе като редовна практика на сектора си по фетална медицина допълнително изследване за прееклампсия на всяка бременна, която извършва първи триместър скрининг тест или т.нар. биохимичен скрининг при специалист в лечебното заведение. За да са запознати бъдещите майки с възможностите за превенция, специалистите по фетална медицина обясняват:

Прееклампсията е синдром, който обичайно се развива през втората половина от бременността, характеризира се с хипертония и дисфункция, засягаща един или повече органи в тялото на жената. Освен високото кръвно налягане, показателно за развитието на прееклампсия е и изследването на белтък в урината (протеинурия). Обикновено при жени с хронична хипертония, диагностицирана преди бременността или в нейното начало, белтък в урината и органна дисфункция се развиват след 20-а гестационна седмица (г.с.). Могат да се наблюдават изменения във функцията на бъбреците, черния дроб, неврологични симптоми и хематологични усложнения.

За разлика от често срещаните препоръки при „класическата“ хипертония, честотата на прееклампсия не се намалява чрез спазване на по-умерен режим на физическо натоварване, на понижена физическа активност и на диета с намален прием на сол или хранителни добавки с магнезий, цинк, фолати, витамин С, Д и Е или рибено масло. Най-новите изследвания доказват, че профилактичното приложение на някои вещества превентира прееклапмсията. Сред тях са калцият, при жени с нисък прием на този елемент чрез храна, аспирин, но започнат в определен период от бременността. Разбира се, включването на каквито и да било добавки и медикаменти в режима на всяка жена трябва да става след консултация и точна преценка на квалифициран специалист, запознат с рисковете и възможностите за превенция на прееклампсията.

Отделението по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече извърша допълнителното изследване на риска от прееклампсия за всяка бременна, записала си час за биохимичен скрининг – това е този кръвен тест в комбинация с ехографско изследване, които изследват риска от хромозомни аномалии на плода, най-известната от които е синдромът на Даун. Това високоспециализирано изследване се извършва между 11-ата и 13-ата г.с. и последните научни проучвания показват, че по същото време е възможно и прогнозирането на високо артериално налягане през бременността.

За да се установи рискът от прееклампсия е нужно специалист по фетална медицина първо да измери кръвотока на двете маточни артерии. По време на прегледа акушерка измерва средното артериално налягане на пациентката, което допълва данните от снетата анамнеза. Вторият етап включва изследването на биохимичния маркер PLGF, който е показателен за евентуалното развитие на прееклампсия. Чрез така извършения скрининг успешно се прогнозират около 80% от потенциално рисковите случаи за развитие на ранна прееклампсия преди 34 г.с., 75% – предтерминна прееклампсия и 45% от т.нар. прееклампсия на термин. Важно е бъдещите майки да знаят, че изследването на маркера PLGF не изисква допълнителни усилия, то се извършва чрез същата кръвна проба, която се взима и за теста за хромозомни аномалии. Този тест не затруднява, напротив, дава по-голяма сигурност и спокойствие на бременните за развитието на тяхното бебче.

Ръководителят на Сектора по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ д-р Петя Чавеева уточнява, че причината скринингът да се прави между 11-а и 13-а г.с. е изключително логична – чрез превантивното изследване могат да се избегнат почти всички случаи на развитие на прееклампсия. При установяване на риск, наблюдаващият акушер-гинеколог и специалистът по фетална медицина могат да изпишат медикаментозна терапия в строго определена доза спрямо състоянието на бременната. По този начин жената може да има спокойна и сигурна бременност, която да завърши с раждането на здраво и доносено бебе. Все пак бъдещите майки е важно да знаят, че високорисковата група за развитие на прееклампсия наброява около 10% от общия брой бременни. При останалите 90% развитието на този опасен синдром преди 37-а г.с. е малко вероятно, но специалистите препоръчват преоценка на риска след 22 г.с.

Осигурете си спокойствие по време на бременността! Запишете своя час за специалист в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, като се обадите на 02 920 0901, посетите интернет страницата или Viber канала на болницата, или като пишете лично съобщение до фейсбук страницата на лечебното заведение.