Епидуралните упойки могат да правят дори повече от това да успокоят болката от раждането. Според ново проучване, те намаляват вероятността за поява на следродилна депресия.

След предварително проучване от Американското дружество на анестезиолозите, бе открито, че епидуралната упойка осигурява и други ползи освен овладяването на болката по време на раждането при някои жени.

„Родилните болки са важен фактор не само за самото раждане. Те могат да бъдат много силни при някои жени и това изиграва сериозна роля в появата на следродилна депресия“, обяснява Грейс Лим, директор на акушерската анестезиология в Женската болница "Магий" в Питсбърг, САЩ и водещ изследовател в проучването. "Открихме, че някои жени, които изпитват по-силно облекчаване на болката от епидурална аналгезия, са по-малко склонни да проявят симптоми на депресия в следродовия период".

Изследователите са контролирали фактори, за които вече е известно, че увеличават риска от следродилна депресия, включително вече съществуващи проблеми като тревожност и следродилни болки, причинени от вагинално разкъсване и други травми. Изследвани били 201 жени, чиито медицински документации били разгледани.

Оказва се, че дори като се премахнат тези фактори, болката от раждането все още е важен рисков фактор за поява на следродилна депресия - и колкото по-малко болезнено е било раждането, толкова по-малко вероятно е да се проявят нейните симптоми в следващите седмици.

"Макар и да открихме връзка между жените, които изпитват по-малко болка по време на раждането и по-нисък риск за следродилна депресия, не знаем дали ефективният контрол на болката с епидурална аналгезия ще гарантира избягването на състоянието", предупреждава Лим.

Необходими са още изследвания, за да се направи такова заключение и разглеждане на фактори като хормонален дисбаланс, психическото приспособяване към майчинството и социалната подкрепа, които също могат да окажат влияние в развитието на следродилната депресия. Освен това има и други начини за смекчаване на родилните болки освен епидуралната упойка.

В крайна сметка на повечето жени е ясно, че от много време се дискутират ползите и недостатъците на епидуралните упойки по време на раждане, но ако вие или ваша позната сте бременни и се тревожите за следродилната депресия, това проучване може да направи избора ви как да родите малко по-лесен.