Твърди се, че жените се влюбват в мъже, които приличат на бащите им – както физически, така и по характер. Това е често срещан „феномен” и експертите обясняват защо.

Д-р Джудит Райт казва, че „предсексуалното програмиране започва в много ранна детска възраст. Децата изграждат представите си за връзките спрямо това как се отнасят с тях хората, които се грижат за тях.”

Дори жени, които имат лоши взаимоотношения с бащите си, търсят подобен тип мъже, защото смятат, че могат да променят мъжа до себе си и да „успеят” следващия път.

„Може да си мислиш, че излизаш с пълната противоположност на баща си, но на подсъзнателно ниво ума ти търси познатото”, обяснява д-р Райт.

Тя си спомня, че имала пациентка, която излизала само с богати мъже като бунт срещу баща си, който бил доста беден. Но при по-задълбочен анализ се забелязало, че всички тези мъже са „дистанцирани” и „неискрени” – също като баща ѝ. Количеството пари в банковата им сметка нямало нищо общо с характерите им.

Дженифър Харман, професор по психология, обяснява: „Може такива връзки да не са здравословни, но са удобни. Ако даден човек няма достатъчно самочувствие заради начина, по който е отгледан, той е склонен да остане във връзка, която потвърждава ниското му мнение за самия него. ”Понякога си мислим, че излизаме с пълните противоположности на бащите ни, но подсъзнателно търсим вече познатото ни поведение.

Жените, които не са имали мъжки модел за подражание, когато са били деца, са по-склонни да търсят по-възрастни партньори. Причината е желанието за отговорен, силен и стабилен партньор, който да играе ролята на бащината фигура.

Според множество проучвания жените, които са имали ползотворна и хармонична връзка с баща си, са по-склонни да се справят добре на любовния фронт.

Момиче, което има сигурна и здрава връзка с баща си, е по-малко склонно да забременее като тийнейджърка или да започне да води сексуален живот в ранния пубертет. Такива момичета се омъжват по-късно, защото се фокусират върху образованието си и останалите си цели. Според експертите такива момичета по-рядко страдат от депресия, анорексия или телесна дисморфия.

Терапевтите съветват жените, които нямат успех в любовен план, да напишат подробен списък с качествата, които притежават бившите им партньори и които са сходни с тези на баща им. Така ще могат да открият закономерности, които да им помогнат да намерят правилния баланс.

Д-р Райт съветва: „Само ако отделят себе си от своя партньор и осмислят връзката си като ново семейство само тогава жените ще могат да се освободят от този комплекс на Електра и да продължат напред.”