X

Ето как да разберем кои витамини не ни достигат!

от в 13:27 на 21.02.2013 в Здраве и спорт | Здраве


Ето как да разберем кои витамини не ни достигат!

Ето как да разберем кои витамини не ни достигат!

Липсата на витамини може да влоши здравето ни, да съсипе имунната ни система и да отнеме красотата ни.

 1. Витамин А
  Имате недостиг на този витамин, ако нямате апетит, кожата ви често се възпалява и зрението ви се влошава. Дo това състояние сте достигнали, тъй като менюто ви е бедно на мастносъдържащи продукти. За да усвоите този витамин, трябва да консумирате животински и растителни мазнини. Хапвайте риба, богата на мазнини, яйчен жълтък, мляко и краве масло, моркови, пипер. Може да си приготвяте омлет със зеленчуци и кашкавал. Така ще се снабдите с нужните мазнини. 
 2. Витамин В
  За недостиг на този витамин може да говорим, ако често боледувате, страдате от безсъние, косата ви е станала тънка и чуплива, оплаквате се от главоболие. Липсва ви целулоза, което затруднява перисталтиката. Стомашните проблеми водят до дефицит, тъй като този витамин се усвоява в червата. Започнете да консумирате зърнени храни и зеленчуци – най-вече прясно и кисело зеле. Хапвайте ядки, за да се снабдите с целулоза.
 3. Витамин С
  Не ви достига витамин С, ако се уморявате бързо, пълнеете без причина, венците ви кървят, раните ви трудно заздравяват. Променете навиците си и спрете пушенето. Спете достатъчно и хапвайте цитрусови плодове, спанак, броколи.
 4. Витамин D
  Имате недостиг на този витамин, ако се оплаквате от мускулна слабост, болки в ставите, проблеми със зъбите, нямате настроение и се чувствате раздразнителни. Трябва да прекарвате повече време навън, тъй като витамин D се натрупва по естествен начин от слънцето. Недостигът на този витамин пречи на усвояването на други витамини и така увреждате организма си. Хапвайте риба тон и черен хайвер.


Теми   витамин | витамин D | витамин А | витамин В | витамин С | витамини | недостиг

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.