Дали естествените русокоси дами и господа са толкова често срещани в реалния живот, колкото по филмите? По-скоро не. Едни от най-известните блондинки в света като Мерлин Монро, Гуен Стефани и Рийз Уидърспун блондинки по рождение.Очевидно обаче има нещо много магично в това да бъдеш светлокоса дама, затова и много жени решават да се изрусят.

Ние решихме да проучим колко точно по-специални са русите дами и господа, затова намерихме няколко интересни снимки и информация,които искаме да споделим с вас.

Само 5% от европейците и северно-американците са естествено руси

Да си роден с коса в златисто русо е толкова рядко срещано по света, че дори се счита типично само за Европа и Океания. Тъй като светлата коса има тенденцията да потъмнява във времето, хората които са руси по рождение и не са боядисвали косата си никога, са още по-уникални.

Тъмнокожите блондини и блондинки са рядкост, но все пак съществуват

Жителите на Меланезия – това е група от острови в Австралия – са единствени по рода си. Те са едни от хората с най-тъмна кожа извън Африка и около 5%-10% от тях са руси по рождение. Много е възможно този светъл цвят коса да е резултат от генетична мутация в хода на времето.
Считано е, че русата коса по принцип е еволюирана не веднъж, а цели два пъти. Както цвета на кожата еволюира във времето, така и цветът на косата се променя поколение след поколение. В случая обаче, хората от Соломоновите острови в Меланезия, са получили своят дар, а именно, златистите руси коси, в следствие на мутация на определен ген в ДНК-то им.

Хората с руса коса по рождение често имат по-гъста коса

Русокосите дами (най-вече) имат около 150,000 кичура коса, в сравнение с натуралните брюнетки и дамите с черна или червена коса, които имат най-много 110,000. Възможна причина за това е, че вероятно при блондинките расте повече коса, за да защити скалпа от вредното влияние на UV лъчите на слънцето. Тъмните коси са по-богати на меланин от светлите, а той има огромно значение в предпазването от слънцето и реално няма нужда косата да е прекалено гъста, защото цветът ѝ пази достатъчно добре.

Русите бради при мъжете създават илюзията, че те растат по-бавно от по-тъмните

Цветът на косата или брадата ти не влияе върху това колко бързо или бавно растат те. Брадите, в по-светли нюанси на русото, създават илюзия, че растат по-бавно от по-тъмните. Причината е, че са по-фини и изглеждат по-редки. Скоростта, с която расте вашето лицево и телесно окосмяване, всъщност зависи от гените ви, от нивата на тестостерон в организма ви както и от начина ви на живот.

Жените със златисторуси коси са по-съблазнителни

Голям брой проучвания сочат, че жените с рус цвят на косата са по-привлекателни за мъжете. Дори е без значение дали става дума за естествена коса или за перука. Изненадващо обаче, друго проучване показва, че резултатите от първото не са споделяни с руси мъже,например, защото те не срещат същия късмет, ако поканят непозната жена в бара да танцува с тях.

На русите жени им се плаща повече

Учени от Университета в Уийнсленд провеждат поучване и изчисляват, че блондинките печелят със 7% повече от всички други жени с различен цвят на косата и се омъжват за мъже, които печелят 6% повече от мъжете на другите жени - тоест са доста по-богати.

Любопитен факт: В древна Азия е имало естествено руси хора някога. Както добре знаем, азиатците са предимно тъмнокоси, но навремето в древна Азия, е имало местни с естествено руси коси, които съществували в различните етнически групи. Интересно е, че когато са правени археологиечески разкопки, са намерени мумии с жълтеникав цвят коси в Китай и Монголия – може би оттам идва го наследяват и древните поколения.