От златната ера на Мерилин Монро до манията по Скарлет Йохансон – пределно ясно ни е, че по-голямата част от мъжете предпочитат блондинки. Но защо е така?

Оказва се, че причините са най-различни, но се делят главно на две категории – генетични или пък наложени ни от попкултурата.

Нека разгледаме някои от причините сега, а брюнетките да не ни се обиждат, защото и ние сме едни от тях.

1. Младежкото излъчване

Русите коси подмладяват, а около лицето на една девойка създават ангелски ореол. В кръвта на повечето мъже е заложено желанието да закрилят половинката си и затова една жена с миловидно лице и руса коса веднага събужда в тях нежност и намерението да я предпазят от всичко лошо. Освен това с възрастта косата обикновено потъмнява и светлите коси са признак за младост и следователно – за плодовитост.

2. Нежната бяла кожа

Обикновено русите коси вървят в комплект със светла кожа, която също може да ни подмлади. Освен това върху бялата кожа по-лесно си личат здравословните проблеми, които жената има – така с един поглед мъжът може да установи дали потенциалната му половинка е здрава. Ако тя има бяла и чиста кожа, това я прави много по-желана. Всички това, разбира се, се случва на подсъзнателно ниво.

А и нека отново се върнем на желанието на мъжете да бъдат закрилници – русата коса в съчетание с белоснежната кожа създава представата за нежно създание, което трябва да бъде обгрижвано и закриляно. Разбира се, това може да няма нищо общо с реалния характер на русата дама.

3. Те са по-женствени

Според изследванията блондинките обикновено имат малко по-високи нива на естрогена в сравнение с брюнетките и по-ниски нива на тестостерона. Тази особеност обикновена е съчетана с фини черти на лицето, малък нос, малка челюст, нежни рамене, по-малко окосмяване и дори до по-невинно детско поведение и игривост. Всички тези особености правят блондинките по-привлекателни за мъжете, дори и господата да не го съзнават.

4. Те се срещат по-рядко и затова са по-привлекателни

В днешно време е лесно да станеш блондинка, но естествено русите коси се срещат много по-рядко в сравнение с кестенявите, затова и блондинките са смятани за по-екзотични и интересни. Те се ценят най-много именно при народи, при които преобладават брюнетките.

5. Те обичат флирта и забавленията

Според едно проучване 63% от мъжете смятат, че блондинките са много по-достъпни от брюнетките – с тях се общува по-лесно, те са забавни, приветливи и не приемат нещата толкова сериозно, колкото техните тъмнокоси приятелки. Според стереотипите блондинките просто обичат да се забавляват повече.

6. Камерата ги обича

Блондинките са много по-фотогенични от останалите жени, затова много модели и актриси си изрусяват косата. Вероятно заради тази фотогеничност на блондинките им е по-лесно да си намерят половинка в сайтовете за запознанства.

7. Те се забелязват по-лесно

Само 2% от жените са естествени блондинки и стига да не живеете в скандинавска държава, има голяма вероятност да сте единствената естествена блондинка в стаята, което ви отличава от другите и ви прави по-запомняща се.

8. Блондинките имат страхотна коса

Блондинките имат повече на брой косми в косата си, но обикновено косата им е по-тънка и по-нежна. Това изисква повече отдаденост при поддържането на прическата. А по-старателните грижи водят до прекрасна коса, която ти идва да докоснеш.

9. Заради киното и медиите

Както казахме, камерата обича блондинките и те са по-фотогенични, затова можем да видим толкова много блондинки сред известните дами, а когато всички ти казват, че „Мъжете предпочитат блондинки“ и „Блондинките се забавляват повече“ започваш наистина да го вярваш.

10. Всички цветове отиват на блондинките

Пазаруването е много по-лесно, когато си с руса коса – просто всеки цвят отива на косата ти! Може би затова според проучванията мъжете намират блондинките са по-стилни.