Истинската любов е глупава. Става въпрос за това да бъдете толкова невероятно странни с друг човек, че и двамата никога не бихте били толкова странни пред никой друг. Бавно танцуване в кухнята без абсолютно никаква причина. Толкова силен смях, че губите дъха си. Напиване в собствения ви апартамент, облечени в коледни пижами, когато е юни. Това е странно и забавно и е нещо, което и двамата дори не разбирате, но предпочитате да не сте без него. Защото едно нещо, което и двамата разбирате е, че животът ви е по-добър с един друг в него.

Истинската любов е да бъдете чути. Става въпрос за това, че някой проявява неумолимо любопитство да открие кой сте, защото всеки път, когато разкриете нова част от себе си, той се влюбва все повече и повече. Иска да слуша, защото по-скоро ще чуе гласа ви да говори за страстите ви, за мечтите ви, за надеждите ви и най-вътрешните ви мисли, отколкото да чуе себе си да говори за нещо друго.

Истинската любов е дразнеща. Това е да имате безсмислени спорове за неща, за които дори не знаете защо се карате и да се смеете след като приключат за това колко незряло сте се държали и двамата и как малки спорове като тези нямат смисъл в сравнение с това, което значите един за друг, защото сте целия свят един за друг и този смисъл не изчезва просто, когато и двамата се разочаровате или изморите. Това, което означавате един за друг, се запазва, остава непроменено и когато други неща като живота като цяло се опитват да го направят, то остава.

Истинската любов се опитва да разбере нещата, които мисли умът на друг човек, а вашият не го прави - това е вдъхновено от него. Чудно е как сте намерили някого, чиито разлики допълват вашите. Защото разликите обикновено са неща, които разкъсват хората, но в дълбоката обич различията ви сближават. Сякаш нещата, които и двамата намирате за непознати по някакъв начин се моделират и образуват тази красива малка бъркотия и тази каша някак си пасва идеално между пукнатините в сърцето ви, които никога не сте знаели как да запълните. Дълбоката любов изпълва тези пукнатини, без да ви накара да забравите, че те съществуват. Дълбоката обич ви позволява да си спомняте миналото и колко трудно може да е било, а след това ви позволява да се чувствате благодарни за това, което имате сега. Дълбоката любов ви кара да се чувствате късметлии, че сте я намерили.

Истинската любов иска да направи някого по-добър, когато дори не можете да започнете да гадаете какво не е наред. Просто знаете, че нещо е изключено, че този човек, на когото бихте дали света, често се опитва да ви заблуди да мислите, че всичко е наред и знаете кога не е така. Това е шестото чувство, което изпитвате, когато няма да ви каже, че има нужда от вас, но вие сте до него така или иначе.

Истинската любов иска да помогне. Това е да сте толкова загрижена за някого, че искате да му помогнете понякога повече, отколкото на себе си, понякога това е да го обичате повече, отколкото той обича себе си. Защото за вас да го обичате е лесно и той ще ви обича лесно в замяна, но обичта към себе си е нещо, което може да отнеме малко повече време да се овладее. Защото видът любов, който показва, невинаги ще му се върне - не е рефлексивна. Но когато забрави как да обича себе си също толкова, колкото и вие, сте до него, за да му напомните, че дълбоката обич е нещо повече от това, което заслужава, това е нещо, което знае, че е способен да получи.

Истинската любов е лечебна. Тя е да видите някого, когато е най-уязвим, често в най-ниската си точка и да протегнете ръка, за да му помогнете да се върне. Защото дълбоката любов е безкористна. Осъзнава, че има някого, който не мисли два пъти за грижата. Грижата за него е толкова неволна, колкото и дишането.

Дълбоката обич често е необяснима. Не можете да обясните защо това се случва или как и не можете да инструктирате другите как да я намерят, но когато това стане, ще можете да я разпознаете от всички останали.