Подходящите грижи ще те предпазят от болести и инфекции, а и ще направят сексуалния ти живот по-вълнуващ.

Интимната хигиена е от първостепенно значение за твоето самочувствие, настроение и здраве. Всяка жена трябва да полага ежедневни грижи за тази така деликатна част от тялото, ако иска да се радва на добър сексуален живот. Лошата хигиена може да съсипе всяка една връзка и да те разболее. Ето защо е толкова важно да се грижиш правилно за интимните си части и да се отнасяш отговорно към здравето си.

 1. Миене

За добра хигиена специалистите препоръчват да се подмивате по два пъти дневно. Желателно е да използвате мека тоалетна хартия за подсушаване или кърпа. Винаги мийте и подсушавайте отпред назад, за да избегнете инфекции.

 2. Интимен гел и сапун

Повечето жени предпочитат използването на интимен гел, тъй като той им дава усещане за свежест. Може да се миете и само с вода, но ако желаете да използвате миещо средство, то нека не е сапун. Обикновеният сапун ще изсуши кожата, ще наруши киселинно-алкалния баланс и ще ви предразположи към гъбични инфекции. Интимният гел подберете внимателно. Вече се предлагат и продукти за чувствителна кожа, които няма да предизвикат алергия и раздразнение.

3. Превръзки или тампони?

Дали да използвате превръзки или тампони, решавате вие. Ако сменяте редовно тампоните, няма опасност от инфекции. Те обаче не могат да се използват при наличие на гинекологично заболяване. Може да изберете между превръзки от памук или от коприна. Памукът се препоръчва на жени, които са склонни към алергии и често получават обриви при използването на копринени превръзки. През деня използвайте дневни, а през нощта - нощни. На денонощие е препоръчително да смените поне 5-6 превръзки, за да избегнете риска от инфекции и замърсяване.

 

4. Ежедневни превръзки

Ежедневните превръзки са необходимост за жените с по-обилно течение. Те са незаменими и при пътуване. Според много специалисти ежедневните превръзки предразполагат към гъбички. При честата им смяна обаче няма голям риск. При нужда използвайте и интимни кърпички.

 

5. На море по време на менструация?

Когато сте в цикъл, като цяло не се препоръчва да се къпете във вана, басейн или в морето. Ако все пак се налага, можете да използвате тампон, който да смените веднага след излизането от водата. През този период има най-голям риск от инфекции.