Ако някой ти е казвал, че си копие на майка си, трябва да знаеш, че това твърдение не е вярно. Всъщност ние (особено дамите) приличаме по-скоро на бащите си и по-малко на майките си. Освен това според една теория начинът на живот на бащата преди зачеването на бебето, включително храната, която консумира и как се чувства, е в основата на бъдещото здраве на детето. Днес ще ти разкажем повече за чертите, които наследяваме от баща си и от майка си.

Все пак помни, че дори и да имаш добри гени, трябва да се стремиш към здравословен начин на живот. Защото, в крайна сметка, начинът ни на живот е ключовият фактор за това как ще изглеждаме и ще се чувстваме.

Повечето децата наследяват формата на върха на носа си, зоната около устните си, големината на скулите, ъгълът на очите и формата на брадичката си. Това са ключовите области, подчертани по време на разпознаването на лица, и хората с подобно изглеждащи такива зони, изглеждат почти идентични с нас. Пространството между веждите обаче често е много различно.

Дъщерята на Рийз Уидърспун е наследила сините очи на майка си, формата на скулите, брадичката и върха на носа.

Гените на майката обикновено са 50% от ДНК-то на детето, а тези на бащата са останалите 50%. Мъжките гени обаче са много по-силни от женските, затова те обикновено са по-видни. Така че обикновено има 40% активни женски гени и 60% мъжки. Освен това тялото на бременната жена идентифицира плода като частично чуждо тяло. За да спаси бебето, трябва да намери спокойствие с гените на бащата (понякога за сметка на собствените си гени).

Все пак е възможно да разберем кои белези може да наследи детето от баща си и кои от майка си:

Полът

Полът на бъдещото бебе зависи от бащата. От майка си то винаги получава Х-хромозома, а от бащата - X-хромозома (което означава, че ще бъде момиче) или Y-хромозома (ще бъде момче). Ако човек има много братя в семейството си, той вероятно ще има синове и ако има много сестри, ще има дъщери. Само мъжете имат сравнително равен брой Х- и Y-хромозоми в спермата си и има еднаква вероятност да имат синове или дъщери. Y-хромозомите имат по-малко гени от X-хромозомите, а някои от тях са отговорни за развитието на мъжките полови органи. Ето защо едно момче е по-вероятно да изглежда като майка си. Що се отнася до момичетата, те получават Х-хромозоми и от двамата родители, така че е невъзможно да се предскаже как ще изглеждат те.

Състояние на зъбите

Ако бащата често посещава зъболекаря, децата му също често ще имат проблеми със зъбите. Въпреки че формата и размерът на зъбите могат да бъдат наследени от всеки от родителите, генът на бащата все пак доминира. Така че, ако бащата има лоши зъби, детето вероятно ще има същите проблеми.

Интелигентност

Гените, отговорни за интелигентността, се съдържат в Х-хромозомата. Ето защо синовете наследяват интелигентността си от майките си. Дъщерите я получават и от двамата родители. Само до 40% от интелигентността на майката се наследява, а останалата част се полува с течение на живота. Така че нищо не може да замени упоритата работа. Средно, коефициентите на интелигентност на момчетата са с около 15 точки по-различни от тези на майките им.

Склонност към психическо заболяване

С възрастта качеството на спермата намалява. Ето защо по-възрастните мъже могат да предават на децата си видоизменени гени. Това увеличава риска от развитие на психични заболявания, аутизъм, хиперактивност или биполярно разстройство. Също така, децата, които са от бащи на възраст над 45 години, са по-склонни да имат трудности при ученето. Във всяка възраст мъжете с коронарна болест на сърцето вероятно ще я предадат на синовете си. А мъжете, които са стерилни, а зачеването е било направено изкуствено, често имат синове със същия проблем.

Склонност към хемофилия и аутизъм

Един от най-известните хора, които са имали хемофилия е бил Алексей Николаевич. На снимката му виждаш прабаба му, английската кралица Виктория, която е имала ген за хемофилия и го е предала на някои от децата си, внуците и правнуците си. Има заболявания, които могат да бъдат наследени само от майките, но се развиват само при момчета (малко вероятно е момичетата да ги наследят). Това се случва, когато една жена има Х-хромозома с този ген и предава гена на сина си. За разлика от майка си, момчето има само една X-хромозома и няма нищо, което да компенсира видоизменения ген. Хемофилията, която уврежда способността на организма да образува кръвни съсиреци и мускулна дистрофия тип Дюшен, са сред болестите, които могат да бъдат предадени по този начин. Аутизмът е по-видно заболяване от двете.

Склонност към наднормено тегло

Склонността да бъдем с наднормено тегло или да сме в добра форма е генетично наследена, но само около 25%. Хората, които се опитват да се борят с излишните килограми, често ги наследяват от родителите си. В ситуации като тези, наистина е трудно да го направиш. Но дори и в този случай правилното хранене и физическа активност ще бъдат от полза. Наследяваме фигурата си и от двамата си родители, но склонността към наднормено тегло е по-често наследявана, отколкото добрата форма. Теглото на детето зависи само от майката.

Височина

Бащите оказват повече влияние на височитата на децата си отколкото майките. Високите мъже обикновено имат по-високи деца. Средно около 60 до 80% от височината на човек зависи от бащата и майката, а останалата част е резултат от храненето, начина на живот и здравето. Освен това, не всички деца на едни и същи родители имат еднаква височина. Обикновено по-малките деца са по-ниски от по-големите. Има 2 формули, по които може да определиш височината на бъдещото си бебе. Ако имаш син, вземи своята височина, добави тази на бащата и след това добави още 13 сантиметра. Раздели сумата на 2 и ще получиш височината на сина си. Ако имаш дъщеря, добави своята височина към тази на бащата и извади 13. Раздели резултата с 2 и ще получиш височината на дъщеря си. Запомни височината на дъщеря си, когато е на 18 месеца и на сина си, когато е на 2 години, и умножи цифрата по 2. Това е височината (прибави или извади около 10 сантиметра) на бъдещото ти дете.

Цвят на очите

Кафявият цвят на очите е доминиращ ген. Така че, ако един от родителите (особено бащата) има тъмни очи, а другият има сини или зелени, детето има по-голяма вероятност да е с кафяви очи. Шансовете за дете със сини очи не са нулеви, но това може да се случи само ако един от родителите има ген, отговорен за синия цвят. Сините и зелените очи са рецесивни гени, а сините са по-доминантни от зелените. Все пак обаче е възможно двама родители със сини очи да имат дете с кафяви.

Трапчинки

Трапчинките са рецесивна черта. Ако поне единият от родителите има трапчинки, вероятно е и детето да има.

Къдрава коса

Къдравата коса е наистина красива и много майки мечтаят да имат дете с такава коса. Но въпреки факта, че къдравата коса е доминираща черта дори ако един от родителите я има, това не означава, че детето също ще притежава такава. Ако и двамата родители имат къдрава коса, детето ще има такава коса. Ако и двамата родители имат права коса, детето ще има права коса. Ако един от родителите има къдрава коса, а другият е с права коса, детето ще има чуплива коса. Ако и двамата родители имат къдрава коса и някой от семейството им има права коса, детето може да има и права коса.

Бонус: Как да разбереш как ще изглежда бебето ти

Погледни семейните снимки на двамата си родители. Обърни внимание на особеностите, които се срещат в повечето роднини (крив нос, къдрава коса, тъмни очи). Тези особености са доминиращи и е много вероятно бъдещото ти бебе да ги притежава.