Имаш пъстрите очи на майка си и тъмните коси на баща си, баба ти се кълне, че тези чаровни трапчинки си наследила от нея, а дядо ти с гордост си приписва заслугите за бързия ти ум... Наистина е невероятно, че наследяваме всеки наш физически белег от родителите ни, все пак сме техни генетични копия, но замисляли ли сте колко много други качества наследяваме от предците си?

Според съвременните проучвания родителите ни са отговори за много повече наши качества и белези, отколкото някога сме предполагали. Сега имаш възможност да научиш за какво трябва да благодариш (или пък не съвсем) на родителите си, които са те дарили с тези гени:

1. Високи нива на холестерола

Много хора смятат, че високите нива на холестерола зависят единствено от начина ти на хранене. За да имаш нисък холестерол и да се радваш на дълъг и щастлив живот, просто трябва да се храниш с много плодове и зеленчуци... Е, оказва се, че не е чак толкова просто.

Понякога високият холестерол не зависи от начина ти на живот, а от гените ти. 1 на всеки 500 души има рядка генетична мутация, която води до натрупването на холестерол в кръвта. Тези хора имат високи нива, независимо дали ще се хранят само със зеленчуци, или не.

2. Плешивостта зависи от майката... но не само

Един от гените, които играе съществена роля за плешивостта при мъжете, се намира в хромозомата Х, която мъжете наследяват от майките си. Но не нека господата да не бързат да обвиняват майките си, защото и други гени оказват ефект, а някои от тях се наследяват от бащата. Освен това много фактори от околната среда могат да предизвикат оплешивяване.

3. Академичният успех

Когато една майка се кара на детето си, защото е изкарало тройка, а тя някога на неговата възраст е имала само шестици, тя има известно право. Според проучванията академичният успех зависи на 55% от гените ти. Стотици гени влияят на представянето ти в училище, така че ако родителите ти са били отличници, имаш невероятен потенциал за развитие.

4. Любовта към кафето

Обичаш ли да пиеш кафе? И то по много? Е, можеш да обвиниш за това родителите си. Група учени се заели да изследват хората, които не могат да живеят без кафе, и тези, за които това не представлява никакъв проблем. Оказало се, че втората група притежавала гени, които възпрепятствали бързото усвояване на кофеина. Това означава, че те не изпитвали нужда да пият кафе и то като цяло не им действало толкова енергизиращо, колкото на първата група.

5. Старчески диабет в ранна възраст

Диабет от тип 2 обикновено се среща при по-възрастните хора, но понякога се наблюдава и при деца и младежи, които водят активен живот. Причината за старческия диабет при младежите е група от генетични мутации, но понякога начинът на хранене също оказва роля.

6. Далтонизмът зависи от майката

Неспособността да се различават нюансите на различните цветове или изобщо цели групи от цветове се наследява от родителите. Гените, които са отговорни, се наследяват от майките. Обикновено от далтонизъм страдат мъжете, защото те имат само една хромозома Х от майките си и ако тя носи тези гени – далтонизмът се проявява. Докато момичетата имат една „резервна“ хромозома Х, наследена от техните бащи, която може да компенсира.

7. Непоносимост към млечни продукти

Може да звучи невероятно, но около 65% от възрастните имат някакъв проблем с усвояването и храносмилането на млечните продукти. Причината се крие в един определен ген. Когато едно дете е съвсем малко, то се нуждае от мляко, за да оцелее. Тогава тялото произвежда ензим, който помага за усвояването на млякото. Когато човек порасне, тази способност се губи, защото според природата не се нуждаем от повече мляко. Само една част от хората имат необходимите гени да обработват млечните продукти без никакъв проблем и на каквато и да е възраст. Интересното е, че по-голямата част от европейското бяло население няма никакъв проблем с обработването на млякото, докато този процент е значително по-нисък в Азия.

8. Способността да шофираме

Както много от нас подозирам отдавна – не всеки има способността да шофира! Можеш да научиш всички правила и да си вземеш изпита, но ако притежаваш специална група от гени, която влияе негативно на способността ти да се ориентираш, на бързината на реакциите ти и на паметта ти, то шофирането все пак може да не е много добра идея. Ако имаш такива гени, ти се разсейваш по-лесно и си изложена на по-голям риск от инциденти. Учените вярват, че 30% от хората притежават тези гени.

9. Късогледството

Вероятността да развиеш късогледство зависи в голяма степен от предците ти. Ако и двамата родители са късогледи, вероятността детето да е късогледо е около 50%.

Все пак не можем за всичко да обвиняваме гените. Според експертите онези хора, които прекарват по-малко време зад компютрите и не напрягат очите си често, може и да не развият късогледство, въпреки наследствената предразположеност.

10. Популярността ни

Добре, знаем, че звучи абсолютно невероятно, но последните изследвания показват, че може би има връзка между гените ти и популярността ти сред околните. Учени от Харвард са достигнали до този извод след дълги години на проучвания. Според тях в зората на човечеството онези, които знаели къде има храна, били в центъра на вниманието по обясними причини. Тези популярни пещерни хора предали гените си на поколението си и днес някои от нас притежават тези гени на популярността... Теорията звучи интересна, но все още има много въпросителни, на които учените трябва да отговорят.