Още една причина да имате още едно дете: по-малкото братче или сестриче е полезно за здравето им.

Според проучване, проведено от Университета в Мичиган, ако едно дете стане батко или кака преди първи клас, това значително повишава риска от затлъстяване за него.

Раждането на брат или сестра, най-вече, когато детето ви е между 2 и 4 годишна възраст, е свързано с по-нисък Индекс на телесната маса за баткото или каката. В същото време единствените деца на същата възраст, е три пъти по-вероятно да затлъстеят, щом тръгнат на училище.

Тези ползи обаче засягат само по-голямото дете – не се забелязва подобен ефект върху Индекса на телесната маса при по-малките братя и сестри.
„Проучването сочи, че ако едно дете има по-малък брат или сестра – в сравнение с това да има по-голям брат или сестра или да е само дете – е свързано с понижаване на риска от затлъстяване”, обяснява доктор Джули Луменг, педиатър в същия университет.

Учените са достигнали до това заключение, след като са изследвали близо 700 деца от всички краища на САЩ.

Доктор Луменг смята, че позитивният ефект може да се дължи на факта, че децата участват в повече „активни игри”, щом станат батковци или каки – по-малко вероятно е да водят заседнал начин на живот. Това също така може да се дължи и на промяната в храненето, която настъпва след раждането на по-малко дете в семейството. Доказано е, че децата развиват дългогодишните си навици за хранене около 3-годишна възраст.

И все пак, това са само теории.

„Трябва да изучим по-подробно начина, по който появата на по-малко дете в семейството засяга дори най-малките промени като време на хранене и физическа активност”, пояснява експертът. „Степента на затлъстяване при децата все още е наистина важен въпрос. Ако раждането на братче или сестриче променя поведението в семейството по начин, който намалява риска от затлъстяване, то именно това е действието, което трябва да предприемат повечето семейства”.