Сигурни сме, че стабилните заплати на тези професии ще ви се сторят доста привлекателни, но самите професии не са никак романтични или приятни, така че не бързайте да подавате предизвестие за напускане.

1. Дояч на змии

Доячите на змии по цял ден извличат отрова от определени видове змии. Екстрактът се използва за много неща, но най-вече за медицински изследвания и за направата на противоотрова. Въпреки че има строги мерки за сигурност, професията е изключително опасно. Доячите на змии, които не са били ухапвани, са изключително малко.

Средна годишна заплата: 30 000 долара

2. Строителни работници

Въпреки че днес има по-сериозни мерки за безопасност и строителните работници не се разхождат без въжета по конструкциите на небостъргачи, професията си остава една от най-опасните, защото трудовите злополуки са доста чести.  Нерядко се случват инциденти заради неизправно оборудване, невнимание, подхлъзване или нестабилни конструкции.

Средна годишна заплата в САЩ: от 31 000 до 70 000 долара

3. Куриер

Професията на куриера се смята за една от най-опасните в много страни по света. Просто си представете как доставяте пица на парти, където има много пияни и неадекватни хора, или как носите пакет на избухлив човек, който не е в настроение. Освен това куриерите често биват обирани и бити. Така че не бихме искали да сме куриери посред нощ в някой опасен град.

Средна годишна заплата в САЩ: от 27 000 до 35 000 долара

4. Ездач на бикове

Тази професия става изключително популярна през 90-те в САЩ, защото обещава много пари само за нищо и никакви си 8 секунди. Всъщност примамливият чек може би не си струва последствията. Едно проучване показва, че всеки ездач на бикове претърпява сериозно нараняване на всяка 15-та езда – от мозъчно сътресение до счупени кости.

Средна годишна заплата: 107 000 долара

5. Планински водач

През последните десетилетия все повече хора искат да покорят високите планински върхове на планетата. Тъй като има много желаещи, е създадена и нова професия: планински водач. Той не само показва пътя на желаещите, но носи тежко оборудване и провизии, той първи минава по опасните участъци и е отговорен за безопасността на останалите. Не знаем за вас, но нас не ни се струва като мечтаната професия.

Средна годишна заплата: 70 000 долара

6. Производител на микрочипове

Всички ние имаме компютри и мобилни телефони и трудно можем да си представим живота без тях, но цената за направата им никак не е малка. Работниците, които ги произвеждат, боравят с опасни и отровни химикали, като арсеника. Последствията не са моментални, но си проличават след години и се изразяват в спонтанни аборти, родилни дефекти, дихателни проблеми и рак.

Средна годишна заплата: 61 000 долара

7. Военен кореспондент

Военните кореспонденти имат отговорна задача – да покажат истината на света, но професията им никак не е безопасна. Списъкът от опасности включва: отвличане, измъчване и смърт. Когато си в центъра на събитията, никой не те възприема като журналист, а като враг.

Средна годишна заплата: 36 000 долара

8. Работник на нефтена платформа

Тази професия включва работа с една от най-запалимите субстанции в света. Често работниците на нефтените платформи работят по 16 часа на ден, а понякога изобщо не спят в продължение на ден-два. Тези, които са избрали тази професия, трябва да се притесняват от експлозии, пожари и удавяне. Освен това не е изключено някой техен крайник да бъдем засмукан от машината. Смъртните случаи на такива платформи никак не са малко.

Средна годишна заплата: от 70 000 до 140 000 долара

9. Борец с крокодили

„Артистите“, които извършват този опасен номер, рискуват живота си, като поставят части от тялото си между челюстите на крокодил, играят си с опашката му или правят други откачени неща, които не биха хрумнали на някой здравомислещ човек. Трябва да отбележим, че крокодилът не е обучен просто да си лежи, той се движи и реагира на дразненията, понякога това води до фатални инциденти.

Средна годишна заплата: Около 8 долара на час

10. Дървар

Това е една от най-опасните индустрии в света, а рискът от фатални инциденти е огромен - според някои проучвания е 20 пъти по-вероятно да загинете в тази индустрия, отколкото в която и да е друга. Звучи ни доста сериозно. Дърварите трябва да работят с тежки машини всекидневно, което повишава риска от смърт заради неизправност в оборудването, освен това винаги може някое дърво да падне върху тях.

Средна годишна заплата: от 36 000 до 41 000 долара

11. Рибар

Риболовът е приятно и спокойно занимание, нали? Е, не и за професионалните рибари. Те вършат една от най-опасните професии в света. Основните опасности при тях са лошото време и повреда в оборудването им. Случват се не малко инциденти и при самия транспорт на улова. Професионалният риболов е една от индустриите с най-много смъртни случаи.

Средна годишна заплата: 30 000 долара