Кой празнува имен ден на 12-ти октомври? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 12-ти октомври.

На 12-ти октомври православната църква почита паметта на Свети Мартин.

Според легендата Свети Мартин е бил наречен Милостиви. Той е бил епископ в Галия. Родителите му били езичници, но той от дете научил за Христос и се стремял към християнството. Когато пораснал, баща му го изпратил в армията, за да спре го спре от приемане на християнството.

Преданието разказва, че през един студен зимен ден Свети Мартин видял на портата на града просяк, който зъзнел от студ. Тогава той разделил на две дрехата си - едната дал на просяка, а с другата се загърнал сам. През същата нощ светецът имал чуден сън, в който Христос бил увит със същата дреха, която той дал на просяка.

На следващия ден Свети Мартин получил Свето Кръщения. След това той прекарал години в лишения и молитви, когато би изпълнен с промисъл от Светия дух да основе манастир.

Свети Мартин бил дарен и с дарбата на чудотворец. Според историята Свети Мартин бил в Париж, когато зърнал човек, болен от проказа. От него се носела непоносима миризма и никой не се доближавал до него. Но тогава Свети Мартин го целунал по челото. След това проказата изчезнала за броени минути, а излекуваният човек отишъл в храна и започнал да се кланя Христос.

На 12-ти октомври имен ден празнуват Мартин, Марти, Марто, Мартина, Мартен, Мартена, Мартинела, Мартинел. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!