Какъв празник почита православната църква на 1-ви ноември? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 1-ви ноември.

На 1-ви ноември православната църква почита Светите лечители и чудотворци. Те били братя от Асирия в Мала Азия. Баща им бил езичник, а майка им – християнка. Двамата братя изучили билките и целебните им свойства и така те станали целители. Иисус ги надарил с чудотворна сила и те лекували всички. Те били благословени от Иисус.

Двамата братя били скромни и не търсели земни блага. Ето защо Светата църква ги нарича „безсребреници“.

Християнката Паладия боледувала дълги години. Когато узнала за двамата братя, тя изпратила да ги повикат, за да я излекуват. Братята посетили дома ѝ, помолили се и я излекували от тежката болест. Паладия поискала да ги възнагради, но те отказали. Но тя предложила да им даде три яйца в чест на Света Троица, Тогава по-малкият брат – Свети Дамян – приел яйцата. Но Свети Козма се ядосал, че брат му престъпил обета, който дали. Тогава той поръчал на християните след смъртта им да не ги погребват в един гроб.

Но пръв починал Свети Козма. А когато починал и Свети Дамян, християните сметнали, че желанието на Свети Козма е прекалено строга и не я изпълнили. Те били погребани в един гроб, а по-късно над него бил построен храм, в който се извършвали много чудеса по тяхното молитвено застъпничество.

На 1-ви ноември имен ден празнуват всички, които носят името Аргир. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!