Какъв празник почита православната църква на 26-ти март? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 26-ти март.

На 26-ти март православната църква отбелязва Събор на Свети Арахангел Гавраил.

В Новия Завет Архангел Гавраил, чието име на еврейски означава „сила Божия“, е един от седемте архангели. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос. Затова Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на Свети пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Отново Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди младенеца. Архангел Гавраил се явил и на Свети пр. Данаил.

В християнската традиция, най-вече във византийското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

За дамите, които носят красивото име Габриела се смята, че имат уравновесен характер, несломима воля и силна интуиция. Тези жени са остроумни, изключително чувствителни и добри домакини.

На 26-ти март имен ден празнуват Габриел, Габриела, Габи, Гаврил, Гавраил, Гавраила, Гаврила. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!