Какъв празник почита православната църква на 29-ти юли? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 29-ти юли.

На 29-ти юли православната църква почита Свети Мъченик Калиник.

Според преданието той е роден в Киликия, Мала Азия и бил възпитам в християнския закон. Той посветил живота си на проповядването на Божията вята, обикаляйки села и градове. Той успял да обърне много езичници към Христовата вяра.

Но когато пристигнал в Анкара, бил заловен от езичници, които го завели при градския началник с обвинение във вероотстъпничество. Но Свети Калиник отговорил на тези обвинения с открита проповед за истинския Бог. Но думите му не се понравили на градския началник и той поискал Калиник да се поклони на елинските богове. Калиник отказал и бил подложен на жестоки изпитания, но той не се преклонил.

Той бил изпратен на съд в град Гангра. Но пътят бил дълъг, а страданията, които понасял Калиник, били огромни. Дори войниците, които го водели, били измъчвани от жажда и пек. Той Калиник се помолил на Господ и той утолил жаждата на палачите му. Но това милосърдие не ги трогнало. При пристигането им в град Гангра бил запален голям огън на площада. Светецът не се поколебал и сам влязъл в огъня, намирайки мъченическата си смърт, а нетленното му тяло било погребано от християни с почит.

След това той бил изпратен в град Гангра, където да бъде съден. Пътят бил много дълъг, а страданията на Калиник – огромни. Дори войниците, които го водели, били измъчвани от пек и жажда. Тогава Калиник се помолил на Господ и той утолил жаждата на палачите му. Но това милосърдие не трогнало палачите му. При пристигането им в град Гангра на площада бил запален голям огън. Без да се колебае, светецът влязъл сам в огъня, намирайки мъченическата си смърт, а нетленното му тяло било погребано от християни с почит.

На 29-ти юли имен ден празнуват Калина, Калин, Горан. Желаем ви здраве, щастие и успехи!