Какъв празник почита православната църква на 1-ви септември? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 1-ви септември.

На 1-ви септември се бележи началото на новата църковна година.

Легендата разказва, че Свети Симеон е бил роден през 357 година в Мала Азия. Когато е на 18 години, постъпил в манастир, а след това заживял в пещера в планината в пост и молитва. Той решил да се изолира от света и заради това построил каменна кула и заживял в килия на върха. Кулата била висока 40 лакти и той бил наречен Стълпник.

Мнозина се стичали към кулата, за да чуят пламенното му слово и си тръгвали изцерени, а езичниците приемали Христовата вяра.

Свети Симеон Стълпник починал на 103 години, а на този ден църквата почита и неговата майка – Света Марта.

В България празникът е познат като „Симеон орач“, „Симеоновден“, „Симеон сърп“ и „Летни Симеоновден“. Смята се, че на този ден започва есенната оран и сеитба.

На този ден стопаните занасят семената за посев в църквата, за да бъдат осветени. Семената се изсипват в чисти и нови чували, а в тях се слагат чесън, червен конец, плодове, сребърни парички, орехи и стрък босилек. Според народните вярвания по този начин растежът става по-буен.

Според традицията на този ден от къщата не се изнася нищо и не се дава назаем, защото иначе се смята, че берекетът ще излезе от дома. А жените не перат или простират бяло пране, тъй като житото ще остане „празно“.

На Летен Симеоновден се познава какво ще бъде времето – каквото е през този ден, такова ще бъде и през януари. Според друго поверие, ако на 1-ви септември кучето лежи свито на кълбо, то зимата ще бъде много студена и ще подрани.

На 1-ви септември имен ден празнуват Симеон, Симона, Моника, Мона. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!