Какъв празник почита православната църква на 11-ти юли? Кой празнува имен ден днес?

Ето кой има имен ден днес.

На 11-ти юли православната църква почита паметта на Света равноапостолна княгиня Олга.

Според преданието Света равноапостолна княгиня Олга е била киевска княгиня, майка на княз Светослав I и съпруга на княз Игор I. Има доста мнения за произхода ѝ, но повечето историци се обединяват около твърдението, че Олга Киевска е внучка на княз Борис I и дъщеря на неговата най-малка дъщеря Ана.

Съществува теория, че тя е дъщеря на цар Симеон I, а друга твърди, че тя е дъщеря на княз Владимир Расате – първородният син на княз Борис I. Смята се, че Олга е изградила град Плиска. Княгиня Олга е отмъстила с жестоко за убийството на съпруга ѝ княз Игор. Тя управлява Киевска Рус от 945 до 969 година. Когато започва войната с Хазарския хаганат, тя разбира, че ѝ е необходим силен съюзник и се обръща към Византийската империя. Тогава Олга приема християнството и приема името Елена Лакапина при покръстването си. Когато Олга се завръща като християнка, полага първия камък на катедралния храм „Света София“ в Киев през 960 година.

Света Олга е една от първите руски светици и е смятана за разпространител на християнството. Но то не е прието за държавна религия и дори синът ѝ Светослав е езичник. Киевска Рус е покръстена официално от внука ѝ – княз Владимир I Велики.

На 11-ти юли имен ден празнуват Олег, Олга, Оля. Бъдете много здрави, щастливи и успешни!