Ежедневно търсим щастието. Преследваме го. Примамваме го. А то все ни бяга. Уж е близо, а го усещаме безкрайно далече... А всъщност да откриеш щастието е много просто. Започва с две неща - освобождаване и вглеждане. Освобождаване от ненужните неща и вглеждане в наистина важните. Вглеждане в себе си...

Но, както споменах, първо трябва да започнем с освобождаването. Ето от какво...

1. Токсичните хора в живота ви

Това са всички онези приятели, близки, познати, които изпиват енергията, които ви използват, манипулират, изтощават. Хората, които никога не ви подкрепят истински, а само ви критикуват. Хората, които изискват от вас, без да мислят за вас. Освободете живота си от тях. Освободете себе си от тях. 

2. Фокусирането върху миналото

Няма смисъл да гледате назад. Каквото е станало, е станало. И повярвайте ми, било е за добро. Дори ако сега не изглежда така, дори ако ви се струва невъзможно да приемете тази идея. Вселената винаги има план за нас. И макар понякога стъпките в него да изглеждат нелогични, да ни объркват и дори да ни носят болка, те ни водят натам, където трябва да бъдем. Превръщат ни в хората, които трябва да станем.

3. Желанието на всяка цена да докажеш правотата си

Не се подчинявайте на желанието на егото да докаже пред всички, че вашата гледна точка е правилната. Важното е, че вие го знаете. Но по-важното е да разберете, че не е нужно всички да са съгласни с вас. Всеки има собствен поглед върху света. И именно тези различия помежду ни ни помагат да видим по-цялостна картина. Помагат ни да станем по-мъдри.

4. Прекалената взискателност към вас самите

Това е равносилно да се лишавате сами от шанса да бъдете щастливи. Защото щастие без усещане за удовлетвотение няма да е пълно щастие. Да си прекалено взискателен къ м себе си значи да не можеш да простиш на себе си. Как тогава ще си способен да прощаш на другите? Как тогава ще обичаш – себе си и тях?

5. Прекаленото съобразяване с другите

В опитите си да се харесаме на другите, да се сприятелим с тях, всъщност забравяме, че най-важното е ние да харесваме самите себе си. И че най-добрият ни приятел всъщност ни гледа в огледалото... Спрете да мислите кой какво ще каже или направи. Мислете само какво да направите вие, за да сте щастливи.

6. Вечното недоволство

От всички и всички. Във всякакви ситуации, при всякакви обстоятелства. Недоволството е „умението” да виждаш чашата наполовина празна, а не наполовина пълна. Недоволството е да осъзнаеш, че, бягайки от негативните хора, вие неусетно се превръщате в такива.

Какъв е изходът?
Изходът е да осъзнаеш, че никой не е отговорен за твоя живот и ти не си отговорен за ничий.
Изходът е, че е време да спреш да планираш и просто да живееш...