Дали има нещо по-сладко от аромата на новороденото? Дали има по-завладяваща миризма от тази? Едва ли, защото никоя друга миризма не ни оказва толкова голямо влияние, колкото бебешката, а за това си има причина.

Според редица проучвания бебешката миризма е също толкова пристрастяваща за жените, колкото са наркотиците. Причината за това е биологична – със сладката миризмата природата иска да заздрави връзката между майка и дете.

Но как става така?

Първо, трябва да знаете, че носът е много важен за емоционалното ни отношение към света. Обонятелният нерв е директно свързан с амигдалата, т.е. с онази част от мозъка, която е отговорна за нашите инстинкти, включително и за майчиния инстинкт. Амигдалата казва на мозъка кога да се произвежда допамин – хормонът, свързан с най-приятните емоции и усещания, затова и се нарича „хормонът на щастието“.

Така и бебешката миризма се асоциира с вълна от приятни емоции и събужда в нас любов и желание да защитим малкото създание в ръцете ни. Според някои учени бебешката миризма е толкова важна, че по време на бременността настъпват промени в обонянието на бъдещата майка. Заради засиленото обоняние майката наистина може да усети бебешката миризма по-добре.

Този феномен е много важен за създаването на връзката майка-дете на невронално ниво. И въпреки че обонянието ни става по-развито по време на бременността, моментът на раждането предизвиква най-силната трансформация в нашите неврони. Смята се, че през първите 24 часа майката може да различи новороденото си от другите само по миризмата.

Така че миризмата е още един начин на природата да ни свърже с децата ни и да изгради емоционална връзка помежду ни. А емоционалната комуникация е изключително важна за развитието на детето. Когато майката държи, прегръща и милва детето си, нейните ръце тихо изразяват най-чистата любов на света. Така и детето, когато се сгушва в гърдите на майка си, изразява чувствата си без думи. Тази емоционална комуникация, случваща се чрез малките жестове на обич, е една от най-приятните страни на майчинството в първите месеци и години.

Жалко, че не можем да запазим бебешката миризма в някое шишенце, защото тя безспорно е една от най-завладяващите миризми на света. Миризма, която завинаги ще свързваме с най-сладките и чисти моменти от живота ни.