Красиви гледки, гарантирано слънце и превъзходна храна - Източното Средиземноморие наистина има всичко и то целогодишно!

На почивка в Гърция, Турция или Кипър може да се насладите на природни чудеса като “Сините пещери” в Закинтос, да видите древни руини, построени много преди новата ера и да опитате някои от най-вкусните ястия, на ниски цени. 

Топлото време е гарантирано

Топлите дни, изпълнени с много слънце и без нито едно облаче, са ежедневие в тези райони.

Кипър е островът с над 300 слънчеви дни годишно. Там живакът на термометрите обикновено си почива на благоприятните 26°C. Гърция и Турция също не отстъпват - при тях средните летни температури са между 30°C - 34°C.

Едни от “най-студените” дни в Кипър през зимата са с температура от 13°C, а в Гърция и Турция рядко бихте могли да усетите време под 11°C. 

Превъзходната храна

Средиземноморската кухня е нещо, което завинаги ще остави отпечатъка си у вас.

В Гърция например, може да опитате прекрасното вкусово съчетание между домашно отгледани плодове и зеленчуци, примесени с морски дарове или местни продукти. Такива са: прясно уловена риба с печени зеленчуци, калмари с лимон, пълнени лозови листа, мусака, гръцка салата, а за десерт подсладен йогурт с мед и плодове.

Представете си всичко това сервирано в приятна таверна, с много музика и изглед към морето. Какво по-хубаво от това?

В Турция едно от любимите ястия на туристите е кебап. Независимо дали сте седнали в престижен ресторант, или ще го купите от някоя сергия на улицата, той ще бъде все така вкусен и приготвен на момента.

Други специалитети, с които може да се похвали страната, са сухите мезета и огромното разнообразие от сладкиши. Повярвайте ни, веднъж опитате ли ги, ще си пожелаете всяка сутрин да започвате деня си с тях.

Кипър е мястото, където гръцката и турската кухня се комбинират за едни наистина изумителни ястия. 

Красивите плажове

Едва ли има други страни, които да се похвалят с такъв голям брой прекрасни плажове. Някои от тях дори са обявени за уникални, както от учените, така и от хората посетили ги.

Пример за това е Санторини - островът с най-красивите залези. Той е известен още и със своите многоцветни плажове, сред които: Периса, Периволос, Агиос Гиоргос и Камари. 

Но ако се замисляте за бягство на плаж в Турция или Кипър, повярвайте ни, изборът ви също няма да е лесен. Турция ще ви плени със своите кристално чисти води, а Кипър ще ви омагьоса с прекрасните си залези. 

Пазаруването

Дори и да не купите нищо, самата разходка по местните базари и уличните пазари е завладяваща - ароматите, забележителностите и шумът навсякъде около вас, ще оживят сетивата ви.

В Турция базарите са известни със своите цветни килими, ръчно направени сувенири и подправки. Закритият пазар в Анталия (съществуващ от 15в.) и лабиринтният базар в Кемелтели, Измир са места, които определено не бихте искали да пропуснете.

А в Крит пазарите наистина ще ви изумят. Ираклио е мястото, където може да закупите бижута, билки или сувенири от сергиите на улицата на достъпни цени.

Оживените вечери

Вечерите в Кипър, Гърция и Турция са толкова легендарни, колкото и слънчевите им дни.

Ако сте любители на алкохола и бихте искали да опитате разнообразни коктейли, то Източното Средиземноморие е вашето място.

Гърция от своя страна, ще предложи национална си напитка узо, заедно с жива музика и много танци. 

Забележителностите

От невероятни природни гледки, до спиращи дъха исторически монументи. Тези 3 страни имат всичко, което един турист би искал да види по време на своята почивка.

Независимо дали ще посетите прекрасните плажове в Гърция, историческите музеи в Крит или ще преоткриете древния свят на римляните в Турция, сме убедени, че няма да бъдете разочаровани.

Ако все още не сте открили иделаната лятна почивка, можете да разгледате изгодни оферти