Самолетът - един от най-модерните видове транспорт на съвремието. Не е изненадващо, че много от особеностите му обаче, не са известни на всички пътници.

Точно затова събрахме  поредната порция авиосекрети, благодарение на които вашият полет ще бъде много по-комфортен и приятен.

На местата до илюминаторите е по-студено

Температурата извън борда на самолета може да достигне до - 60º - 65°С, което води до охлаждане на корпуса. Най-силно се усеща на местата до прозореца, особено през лятото, когато всички са по шорти и тениски. Така че, ако искате да се насладите на красивата гледка от прозореца, е по-добре да се облечете топло.

По-добре да се откажете от чай и кафе в самолета

Питейната вода на борда, която се използва за приготвяне на напитките, може да съдържа патогенни бактерии като Ешерихия коли или Стафилококи. До тези изводи са стигнали специалистите след лабораторни изследвания на проби, взети в самолетите на различни авиокомпании. Затова вместо чай и кафе е по-добре да предпочетете бутилирана вода или доматен сок.

Сгъваемите масички всъщност са едни от най-мръсните неща в самолета

Натрупаните отпадъци по време на полета често се слагат в джоба на предната седалка. А там чистят далеч не толкова внимателно, колкото бихте искали. Истината за сгъваемите масички е дори по-сурова: стюардесите признават, че те често се използват за смяна на бебешки памперси. Затова си носете мокри кърпички, не поставяйте храна на масата извън подноса и дръжте личните си вещи в чантата.

Най-благоприятното време за полет е сутрин

Ако имате възможност да избирате часа на излитане, по-добре да дадете предимство на сутрешните полети. Първо, сутрин е по-малка вероятността полетът да бъде забавен. Освен това, както твърдят експертите, в ранните часове има по-малко турбуленция.

Обслужването на последните редове на самолета е по-добро

Седейки на първия ред, може да получите за обяд заветното пиле вместо риба и да слезете от самолета между първите. Но ако изберете местата отзад, може да разчитате на по-внимателно отношение от персонала. Самите стюардеси обясняват това по следния начин: на задните редове е по-лесно да се поднесе допълнително порция храна, бутилка вода, слушалки и други и да останат незабелязани от другите пътници. По този начин се избягват други подобни молби.

Не надувайте възглавничката докрай

Вземайки със себе си в самолета възглавничка за пътуване, не забравяйте законите на физиката. Ако я надуете докрай, заради разликата в атмосферното налягане тя може да се пръсне. Ето защо я надуйте малко.

Направете избор в полза на специалното меню

Много авиокомпании предлагат няколко възможности за избор на храна. Сред тях е вегетарианско меню, морски дарове и др. Дори и да нямате по-особени предпочитания, изберете специалното меню: експертите твърдят, че е по-вкусно и разнообразно. На снимката – обикновено и специално, пакетирано меню на авиокомпанията "Аерофлот". Почувствайте разликата!

Побързайте и се възползвайте от най-добрите предложения за екскурзии със самолет тук!