Джейн: Купих нови завеси. Ако не ти харесват, може да ги махнем.
Джон: Добре де, не ми харесват.
Джейн: ... Ще свикнеш с тях.

Разговорът между мистър и мисис Смит от филма с Брад Пит и Анджелина Джоли има комичен ефект, но и намеква за динамиката в отношенията на много семейства.

Проучвания доказват, че здравето и дълголетието на човека могат да зависят от отношенията и атмосферата в семейството. Известно е, че в общия случай мъжете живеят по-кратко от жените, но днес ще ви разкрием доколко характерът на съпругата има роля за здравето на нейната половинка. Така че ако сте твърде взискателна или дори контролираща в семейните отношения – не се тревожете. Може да се окаже, че вашият характер действа ползотворно на качеството на живот на съпруга ви.

Взискателните жени могат да бъдат полезни за съпрузите

Според проучване на социолози от Мичиганския университет мъжете, които са подложени на голям контрол от страна на съпругите си, са по-малко предразположени към развитие на диабет. А дори да развият болестта, имат по-голям шанс да се лекуват успешно, отново благодарение на половинките си. Според учените това се дължи на факта, че контролиращите съпруги следят стриктно здравословното състояние на мъжете си и това с какво се хранят, особено при заболявания като диабет. От друга страна, мъжете често могат да се почувстват потиснати, защото приемат загрижеността като заяждане.
Изследването, което анализира резултатите от проучване сред 1228 женени хора на възраст от 57 до 85 години, оспорва предположението, че нещастен брак означава лошо здраве и следователно по-кратък живот.

Жените са по-здрави, когато бракът е щастлив

Според същото проучване при жените важи обратното – добрият, хармоничен брак води до по-малък риск от диабет. Жените са по-чувствителни от мъжете и затова е по-вероятно да се грижат повече за здравето си, когато са в стабилна и пълноценна връзка.

Прекалената загриженост крие повече вреди, отколкото ползи за здравето

Въпреки всичко това прекаленият контрол и високи изисквания от страната на единия партньор във връзката може да създаде огромен стрес. Много проучвания сочат, че нещастните бракове могат да бъдат опасни за тялото, сърцето и мозъка. Проучване в Дания проследява около 10 000 датчани в продължение на 11 години и заключава, че тези с взискателни партньори имат 50%-100% по-висок риск от ранна смърт от тези, които са живели по-спокоен живот.

А вие съгласни ли сте, че контролиращите съпруги могат да помогнат на мъжете си да живеят по-здравословен и по-дълъг живот?