Всички сме го правили - купуваме си чисто нова рокля, която нямаме търпение да облечем, нали именно заради това сме си я купили.

Оказва се обаче, че задължително първо трябва да я изперем и причината не е тази, за която първо се досетихте - че преди това са я пробвали други хора, въпреки че и това ни се струва достатъчно. 

Необходимо е да изперете добре дрехите, които се докосват директно до кожата ви и с които вероятно ще се изпотите. 

Причината е в производствения процес и химикалите, които се използват в него. Повечето от тях се употребяват за боядисване и обработване на тъканите и могат доста сериозно да раздразнят кожата ви. 

Съставките, които се обработват са различни за всяка страна-производител, поради различните закони за употребата на химикали. 

Формалдехидът, например е канцероген от категория 3, който би трябвало да крие най-ниската опасността, а количеството е толкова малко, че се приема, че няма да бъде заплаха за много дълго. Но все пак, който би желал съзнателно да се излага на канцерогени, особено когато става въпрос за детски дрешки.

Така че, когато си купувате дрехи, които са в контакт с кожата, задължително ги изперете - бельо, тениски, рокли, дънки, екипировка за фитнес.

Не е нужно да перете връхните дрехи, но е добра идея да ги оставите на балкона, за да се проветрят.