За всяко малко дете речникът и структурата на изреченията са важни за развитието му. Един от най-добрите начини да му помогнете е да да говорите с него, като използвате подробни отговори. Не се ядосвайте, ако то ви задава кум въпроси, това може да е положителна черта:

Любопитните деца са амбициозни 

Любопитството е това, което помага на много учени да изобретяват. По същия начин то може да помогне на детето да постиге страхотни резултати в училище. Любопитството ще му помогне да се сближи с другите деца и ще учи множество факти, докато се забавлява.

Има разлика между просто и подробно обяснение

Когато едно дете получи кратък отговор, то няма да продължи да задава въпроси и няма да може да научи повече. Добавянето на подробности към вашето обяснение ще ангажира вас и детето ви в по-дълъг разговор и то ще се фокусира по-добре върху темата.

Обяснението развива желанието за учене

Не е нужно да използвате сложни думи или да му обяснявате неща, които все още няма да разбере.

Използвайте прости изречения и информация. Така и двамата ще участвате в разговора и детето ви няма да го приеме като нещо скучно, а ще продължи да задава въпроси.

Не отказвайте да помогнете, ако темата ви е непозната

Това притеснява много родители, тъй като невинаги знаят отговора на въпроса. Няма нищо лошо в това да кажете "Не знам". Вместо да блокирате, потърсете информация по темата заедно с детето си.

Така ще се сближите и ще го научите да проверя всичко, вместо да се отказва, ако не знае отговора.