Включете се в новата кампания на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – Лицата на Шуслеровите соли и вижте как минералните соли могат да променят вашия живот. Те ви подкрепят не само да сте здрави физически, но и ви помагат да развиете най-добрите си качества. Научете повече за кампанията на фейсбук страницата на Шуслеровите соли и спечелете много награди!

Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат дава енергия и отпуска всеки мускул в тялото. Еднакво необходима за добрия сън, спортната издръжливост, вътрешния баланс и душевното равновесие. Това несъмнено е солта на спортистите, но в живота на всеки му позволява да бъде уверен в постигане на целите си, да бъде готов за победите и да може да релaксира след напрежение и стрес. Животът е състезание, в което побеждават най-балансираните и издръжливите. Как днес губиш, а утре си първи? Как се възпитава психиката, така че да не се пречупва при загубите? Отговорите може да даде доказалият се треньор по плуване Панайот Паздерков, който запалва искрата на спортния хъс у младите състезатели.

За силата на мечтите

130 медала само за 2016 г! 60 от тях са златни! И 10 национални рекорда. А възрастта на носителите им е 12-15 години. Не, тези редове не са за някоя прочута школа по плуване от световните сили в този спорт, а за един малък български град, в който има един-единствен действащ басейн. А в него тренират състезателите от 3 клуба, студентите на Великотърновския университет и жителите на града. Къде е тайната за успехите на клуб „Царевец“, въпреки неголемите възможности на материалната база?

„Когато дойдох във Велико Търново преди 15 години трябваше да започна от нулата. Дойдох с 1 куфар и 100 лева в джоба, не познавах никого. Имаше 1 клуб по плуване и само 10 деца бяха част от него. Затова първата ми задача беше да обиколя училищата в града с брошури в ръце. Част от хората дори бяха изненадани, че децата им има къде да тренират и за 3-4 седмици събрах близо 20 деца, с които започнахме. За мен да бъда треньор по плуване е любов от пръв поглед. Преди години бях състезател и по плуване, и по модерен петобой. Моят треньор имаше нужда от помощ и ме повика да му помагам със състезателите, така, щом усетих респекта и желанието да се научат в очите на децата, разбрах, че това е моето призвание.“

За загубите

За Панайот няма невъзможни неща. Преодоляването на себе си и разочарованията в спорта са най-доброто училище за живота. В началото децата трябва да преборят страха си от вода, той винаги ги учи, че тялото е създадено така, че да не потъва. След това идва трудната част, в която се налага да преглъщат загубите си или лошите класирания.

„Аз мисля, че загубите и победите са еднакво опасни! Загубите може да те демотивират и дори да загубиш интерес към плуването, но и победата може така да те главозамае, че изведнъж да решиш, че няма смисъл да тренираш така усърдно, защото можеш всичко... Опитвам се да уча деца, че основно в нашият спорт е да можеш да губиш и да свикнеш с тази мисъл. Иначе лесно може да се пречупиш. Разбира се, всички те обичат вкуса на победата и се стремят към нея, но знаят, че загубата е причина да тренират още по-усърдно и е повод за анализ на пропуски в представянето им“. Панайот споделя, че е строг треньор, вика и се кара, когато се налага. Ако състезателят не се съобразява с указанията му или има лоша дисциплина, може да се наложи да прави 10-20 лицеви опори, за да се „върне във форма“. Треньорът разказва, че с деца не е трудно да се работи, защото те са чисти и добросърдечни. Важно е да си коректен с тях и задължително да има респект и дистанция, за да се случват нещата.

„Радвам се, че споделят много с мен, дори понякога неща, които премълчават пред родителите си. И съм много щастлив, че те са като семейство. Търсят се извън плуването, ходят на партита заедно, а лятото сами си организират състезания и събирания на басейна. Така се учат да си помагат, да бъдат и съотборници в живота, макар че някои от тях са конкуренти по време на състезания“.

Цената на успеха

За всички е ясно, че зад големите успехи стои много труд и постоянство. Режимът е много важен за спортиста, подчертава Панайот. „Ставане не по-късно от 7 часа и лягане до 9.30 е задължително и на това уча децата. Важно е също да се хранят здравословно, но нищо не им забранявам, за да не го правя още по-желано за тях. Препоръчвам да избягват газираните напитки, както и фаст фуд храните, да си набавят витамини от пресните плодове и зеленчуци. В тази възраст не е добре да се приемат хранителни добавки или стимуланти за спортисти, по-добър вариант са природните средства. Например Шуслеровите соли №3 и №7 са много подходящи за нас, спортистите. №3 дава сили за тренировките и стимулира имунната система, а №7 релаксира всички мускули и предотвратява мускулната треска. Хубавото на нашия спорт е, че няма травми, а има много ползи, защото развива цялото тяло и децата се каляват във водата.“ В Търново разстоянията са малки, по-лесно е децата да стигнат до басейна. В големия град обаче, да запишат на спорт децата си е лукс за много родители, заради трудното придвижване и липсата на време. И въпреки това Панайот съветва да го направите! “Здравето на децата е най-добрата инвестиция на родителите, която ще им се върна стократно. Време е да станат от столовете пред компютрите и таблетите и да свикнат с мисълта, че всичко се постига с много труд и постоянство и спортът ги учи на това. “На въпроса как така той успява да бъде реализиран и щастлив в малкия град, а не е с поглед към чужбина, въпреки трудностите, Панайот категорично отговоря: „Всичко е въпрос на желание и победите в спорта, и победите в живота. Не казвам, че е лесно. Преподавам спорт във Великотърновския университет заедно с това водя отбора по плуване. В България могат да се постигат успехи стига да искаш и да правиш това, което ти е по сърце.“

Разделяме се с Панайот и дълго се усмихваме след последното му изречение, а 2016 г е наистина специална в живота му, защото го е направила освен още по-успешен треньор и татко. Дъщеря му Анна е на 6 месеца и дали ще е поредният шампион по плуване, или просто шампион в живота, предстои да разберем.