„Приятели“ ни даде толкова много. Смях, прическата на Рейчъл, любовта към кафенетата... и много, много фрази, които можем да използваме в ежедневието!

Ако можете да рецитирате репликите от всеки епизод наизуст, вероятно се случва да вмъкнете някоя от тях в разговорите си. И нека бъдем честни – сериалът е толкова реалистичен, че често ни се е случвало да се окажем в подобна ситуация като героите (с изключение на тази, в която Рос не можеше да си вдигне кожения панталон, който се беше смалил... или пък избели зъбите си до ослепителен ефект... или пък тенът на предната част от тялото му се различаваше „леко“ с този на задната част... или пък тогава, когато каза грешно име пред олтара). Без повече да отлагаме, ето кои фрази от „Приятели“ са влезли в речника ни:

1. "Бяхме си дали почивка"

Употреба в „Приятели“: Драматичната връзка на Рос и Рейчъл

Как да я използваме: Очевидно Рос не беше прав, независимо какви са обстоятелствата. Но ни предостави много полезна фраза, с която да се измъкваме от неприятности (стига наистина да сте обявили, че сте в почивка един от друг). Не, не става дума само за интимните връзки – хванали са ви да разглеждате Фейсбук по време на работа? Кажете, че сте били в почивка и ако шефът ви е фен на „Приятели“, няма да ви се ядоса.

2. "Диамантените ми обувки са твърде тесни"

Употреба в „Приятели“: Чандлър се дразни на дилемата на Рос между две жени („Две жени ме обичат. И двете са много красиви и сексапилни. Портфейлът ми е твърде малък за петдесетачките ми, а диамантените ми обувки са твърде тесни“.)

Как да я използваме: Чандлър се подиграваше на Рос, но вие можете да го използвате, за да се надсмеете на себе си. Да речем, когато мрънкате за нещо, но по средата се усетите, че това не е никакъв проблем.

3. "Унаги"

Употреба в „Приятели“: Рос настоява, че „унаги“ е състояние на пълно съзнание в каратето.

Как да я използваме: Всъщност „унаги“ е вид суши. Затова можете да го използвате просто да си поръчате храна. Но за да е по-забавно, уверете се, че правите движението „с пръст към слепоочието“, когато го казвате.

4. "Мога ли да бъда по-..."

Употреба в „Приятели“: Всичко, което Чандлър казва.

Как да я използваме: Лесно е да го използвате в разговор, но ви предупреждаваме: ще се пристрастите! Все пак най-подходящата му употреба е случаят, в който Джоуи се подиграва на Джоуи („Мога ли да нося повече дрехи?“). Използвайте разумно.

5. "Как я караш?"

Употреба в „Приятели“: Джоуи заговаря дамите.

Как да я използваме: Признаваме, че в днешно време фразите за свалки е добре да бъдат избягвани. Но пък е добър начин да отсеете хората, които не схващат репликата – защо ви е да излизате с такива?!

6. "Той е нейният..."

Употреба в „Приятели“: Фийби говори за Рос и Рейчъл, а в случая думата е омар.

Как да я използваме: Всички имаме подобна двойка в обкръжението – двама души, на които им е писано да бъдат заедно, но непрекъснато се събират и разделят и не се задържат дълго заедно. Но не губете вяра, успокойте се с откритието на Фийби, че омарите остават заедно за цял живот. И те ще го разберат един ден.

7. "Това е съвсем нова информация"

Употреба в „Приятели“: Фийби и Джоуи се правят, че не знаят, че Рейчъл е бременна, когато Рос им съобщава.

Как да я използваме: Всеки път, в който знаете нещо, което не би трябвало да знаете. Или пък дори когато ви съобщават наистина нова информация – просто репликата е забавна.

8. "О. Боже. Мой."

Употреба в „Приятели“: Джанис. Непрекъснато!

Как да я използваме: Всеки път, в който се случи нещо шокиращо. Най-добре е да го кажете, когато се появи някой от миналото ви. А ако го кажете с гласа на Джанис или се изсмеете като нея, печелите бонус точки.

9. "Те не знаят, че ние знаем, че те знаят, че ние знаем“

Употреба в „Приятели“: Фийби и Рейчъл си играят игрички с Моника и Чандлър, които се опитват да опазят връзката си в тайна.

Как да я използваме: Всяка група от приятели има своите тайни. Е, може да не сте навлезли толкова дълбоко, колкото Рейчъл и Фийби, но със сигурност ще има момент, в който ще можете да изречете знаменитата фраза, за да подпалите още малко интригата.

10. "Иска ми се да можех, но не желая "

Употреба в „Приятели“: Фийби отказва на Рос да му помогне със сглобяването на мебелите.

Как да я използваме: Всеки път, в който искате да откажете нещо по не особено мек начин. Всичко зависи от тона, затова се опитайте да изглеждате възможно най-мили, за да се измъкнете. Шефът ви моли да свършите нещо спешно? „Иска ми се да можех, но не желая“. Майка ви ви моли да си подредите стаята? „Иска ми се да можех, но не желая“. Половинката ви ви предлага брак? „Иска ми се да можех, но...“. Всъщност – по-добре недейте в тази ситуация.

11. "Добре съъъъм"

Употреба в „Приятели“: Рос се опитва да се престори, че няма против Рейчъл и Джоуи да ходят.

Как да я използваме: Всички сме били в състояние, в което се налага да се преструваме, че нещо е нормално, когато всъщност ни вбесява.

12. "Кръгът на приятелите"

Употреба в „Приятели“: Джоуи говори с Рос за връзката на палеонтолога с Рейчъл.

Как да я използваме: Трудно е да повярваме, но наистина „Приятели“ популяризира фразата „кръгът на приятелите“, когато Джоуи обявява Рос за „кмет на кръга“. Всички знаем как да използваме този термин сега.

13. "Джоуи не дели храна"

Употреба в „Приятели“: Джоуи гневно заявява на момичето, с което е на среща, да държи ръцете си далеч от картофките му.

Как да я използваме: Няма нищо по-дразнещо на света от хора, които си поръчват само салата и след това си взимат от храната на останалите. Но кулинарните престъпления не се ограничават с това – всички сме имали съквартиранти, които са пили от млякото, което си пазим за закуска или пък взимат последното парче от пицата, докато не гледаме. Заявете им тази фраза и повече няма да ви притесняват. Ако не си вземат поука, можете да изпаднете в истерия като Рос за сандвича си с остатъци от Деня на благодарността.

14. "Аз съм небрежна!“

Употреба в „Приятели“: Моника оставя отчаяно съобщение на секретаря на бившия си приятел Ричард.

Как да я използваме: Всъщност недейте. Не можете да кажете, че сте небрежни – това показва, че изобщо не сте.

А кои от тях използвате вие?