Понякога случвало ли ти се е да кажеш на някого:

„Мисли си, че е красива, но всъщност не е!”

„Тази рокля я прави толкова дебела.”

„Блабла, не ме интересува!”

В женския свят обидите, преструвките, лицемерието и клюките са ежедневни явления. Умението на жените да обидят някого само с няколко добре подбрани думи е документирано в пълния си „блясък” в поп културата. Водят се сериозни дебати и кампании срещу тормоза в училище, но за емоционалния тормоз, който се случва в света на възрастните, почти никой не говори. Някои дори го смятат за нормална част от живота, вместо като практика, която трябва да бъде прекратена.

Но ти можеш да внесеш положителна промяна в света. Промени мирогледа си, бъди положителна личност в един свят на дребнавост и негативност. Ето няколко промени, които можеш да направиш още днес:

 1  Погледни под повърхността

Всеки от нас води свои битки, има свои демони за укротяване. Може би новата колежка със „смешната” рокля се грижи за болната си майка, може би новата стажантка с „ужасната” прическа събира пари, за да си позволи да учи в престижен университет, може би няма на кого да разчита и се справя съвсем сама. Опитай се да погледнеш отвъд повърхностното, отвъд дребнавостта.

 2  Бъди мила, винаги 

Ти ли си онова момиче, което оставя злобни коментари под чуждите снимки? Онова момиче, което се присмива на снимките в чуждите профили? Или онова момиче, което се подиграва на новото червило на съседката? Ти можеш да бъдеш много по-добра! Не падай толкова ниско. Тази негативност няма да ти донесе нищо добре и единствено ще нараниш нечии чувства. Нямаш ли по-важна работа?

 3  Бъди непредубена, не се поддавай на предразсъдъците

Всеки (включително и ти самата) си има странности. Това ни прави уникални и интересни. Ако всички харесваха само това, което е популярно, или мислеха като теб, светът щеше да е едно адски скучно място. Уважавай различията, опитай се да опознаеш хората, вместо да ги съдиш, защото не отговарят на твоите норми и представи. Ако ограничаваш хоризонтите си, пропускаш толкова много от живота.

 4  Разбери, че всеки има свой вкус 

Няма значение дали ти обичаш да ходиш на партита и дискотеки всеки уикенд, а тя обича да се усамоти и да чете любимите си книги. Ти не си по-готина от нея, тя не е по-добра от теб. Всеки има свои вкусове, хобита и начин да разпусне. Уважавай чуждото мнение и чуждия вкус, защото няма една универсална истина, един правилен начин на живот.

 5  Ако другите са гаднярки, ти не бъди!

Гаднярите са просто несигурни хора, които се опитват да си придадат важност. Няма нужда да обиждаш някого, за да се почувстваш по-добре и по-уверена. Не бъди онова момиче, което запълва времето си с клюки и обиди, животът е твърде кратък.

 6  Бъди положителна личност

Направи деня на някого по-слънчев като му подариш една усмивка. Кажи нещо мило. Направи комплимент на някого. Това нищо няма да ти струва, но може би ще направи нечий ден по-добър, а това е достатъчно.