Вероятно се чудите дали няма грешка в заглавието. Да, грешка има, но на първо място в стереотипите и в начина на възпитание. Ето ви един класически пример – именно този за обществено приемливото поведение на жената. Големият въпрос каква трябва да бъде тя веднага получава светкавичен отговор. Любезна, мила, сдържана, спокойна и усмихната. Казват ни да не изваждаме чувствата си на показ, да не показваме слабост или пък недоволство. И така бавно и сигурно ни приближават към резултата – любезна, мила, сдържана, спокойна и болна, много болна. Това се казва неприятна новина! Защо цената на добрите маниери е толкова висока, прочетете в следващите редове.

Болезненото чувство за справедливост

Външното неизразяване на емоции не означава, че те не бушуват в нас. Даже твърде често ги преживяваме отново и отново, анализираме тази или онази ситуация, опитваме се да се убедим в това или онова. Замислете се колко често преглъщате искреното си възмущение, когато не постъпват честно с вас, пренебрегват ви или не ви оценяват?! И колко трескаво разсъждавате върху така болезнения момент и си казвате – трябваше да говоря направо, следващия път ще им дам да се разберат, няма повече да си мълча. Тези монолози със себе си обаче не са особено конструктивни, защото новата конфликтна ситуация често предизвиква шок и притеснение и плановете за конкретна реакция бързо си заминават. Прикрит зад добронамереността, зад желанието да не разрушаваме добрия образ, който сме си създали, гневът започва да ни разяжда. И вместо да излезе от нас е твърде възможно да вземе застрашителни размери.  И години наред да бъде спотаяван и отглеждан все така грижливо и с постоянство.

Кои жени поразява гневът?

Разбира се, няма такава, която поне веднъж в живота си да не е била истински гневна – на половинката, на децата, на шефа, на колегите. Тук обаче ще говорим за онези дами, които са особено уязвими. Това са твърде тихите, добре възпитани, по-срамежливи и изключително чувствителни представителки на нежния пол. Те се държат с уважение към личното пространство на околните, внимателни и отзивчиви са, но винаги очакват да бъдат третирани със същия респект. И ето тук започва разминаването между очакванията и реалността. В този мъжки свят не може да се избяга от конфликтните ситуации, в които е важно не само да отстояваш себе си, но и да го изразяваш в подходящия момент. Много жени обаче не искат да се впускат в такива сражения, не желаят да показват това си лице и дълбоко страдат за нанесените им обиди. Въпреки това за тях остава важно как ги възприемат другите и всячески се опитват да им угодят. Затова потискат гнева си, задушават недоволството си и започват да боледуват. Често такива жени страдат от проблеми като цистит, главоболие, екземи по кожата, уртикария, възпаления на очите. Нервната система така се напряга, че може да се стигне дори до тикове, парализи и други заболявания. А когато чаша на гнева им прелее, започват пламенно да се защитават и често в този момент хвърлят предмети, за да излеят отрицателните си чувства. Възможно е също да използват цигарите, като начин да преминат през тези неприятни моменти и твърде често са много пристрастени към тях.

Опитомяване на гнева

Ако в горните редове видяхте свои характеристики, действително е добре да поработите върху себе си. И не за друго, а защото гневът разрушава преди всичко вас и вашето здраве! Важно е да кажете на околните кога нещо ви идва в повече и ясно да сложите границите на личното си пространство. В началото може да ви е трудно да излезете от така удобния модел на вечното спокойствие и усмивка, но понякога това се налага и макар да е по-различно от присъщата ви сдържаност, е жизненоважно за вас. Добре е също и да потърсите помощ, в случай че не можете да се справите сами. Много често в такива ситуации жените се нуждаят от споделяне, но със страничен човек, който не е емоционално обвързан с проблемите. Срещата с хомеопат може да ви е много полезна, за да ви даде цялостна представа за дълбочината и първопричините за вашето гневно състояние. Не забравяйте, че емоциите, духът, умът са част от едно общо цяло, което трябва да бъде в баланс. Ако спотаявате негативни чувства, преживявате ги отново и не можете да ги преработите, наистина е въпрос на време това да има своето изражение на физическо ниво. Често, за да помогнат на пациента в такива ситуации, лекарите хомеопати препоръчват едно интересно лекарство. Стафизагрията (за производството му се използва растението градинска ралица) е популярна като женско лекарство за потиснат гняв. Много често то помага на жените свободно да споделят чувствата си и да дадат ясен сигнал на околните, че търпението им има своите граници. В случай че още не сте намерили вашия лекар хомеопат, подходящ вариант е да използвате стафизагрия D30. В периоди, в които усещате, че имате нужда да споделяте повече за чувствата си и сте насъбрали напрежение заради потиснат гняв, можете да приемате това хомеопатично лекарство на Немския хомеопатичен съюз. Необходими са 3-4 приема по 10 глобули на ден за 1-2 месеца.

Така че е време да се престрашите да изразявате чувствата си и да приемете, че не може да направите всички щастливи. Важно е вие да бъдете! Повтаряйте си, че компромисите са добро решение, но не и когато ви натоварват с негативни емоции и в крайна сметка с болести.