Холивудският звезден свят изгря в неделната вечер в хотел "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис, Калифорния. Там напук на лошото време навън и под знака на зимни стихии отвън, се проведе церемонията по връчването на наградите за телевизия и кино "Златен глобус", предаде БГНЕС.

Тази година церемонията за първи път бе водена от американския комик Джими Фелън, който пусна няколко политически шеги и по адрес на новоизбрания президент на страната Доналд Тръмп.

Наградите, които ежегодно се връчват от Асоциацията на чуждестранните журналисти, акредитирани в Холивуд, отстъпва по престиж единствено на "Оскар". Дават се за изминалата година и са в над 20 категории, включващи кино и телевизия.

Големият фаворит „Ла Ла Ленд” оправда очакванията и спечели награда във всяка една от седемте категории, за които беше номиниран – включително „Най-добър филм в категория комедия и музика”.

Малко преди да стане известно отличието за филма, режисьорът му Деймиън Шазел получи "Златен глобус" като най-добър режисьор. Ема Стоун - най-добра актриса пак за същия филм. Райън Гослинг е най-добрият актьор за 2016 година, според тазгодишната версия на "Златен глобус", отново за ролята си в "Ла Ла Ленд".

Американският композитор Джъстин Гурвич получи статуетката за музиката към мюзикъла, а за най-добра песен бе призната City Of Stars на Гурвич, пак от същия филм. Вечерта се очерта като триумф за трагикомедията. "Ла Ла Ленд" на Даймиън Шазел разказва историята на любовта между джаз пианист и млада актриса.

Най-добър филм в категория "Драма" спечели друг от фаворитите - "Лунна светлина".  Историята, призната за най-добра драма, разказва за съдбата на млад чернокож хомосексуалист, който търси своето място и идентичност в трудния си роден квартал в Маями, където е израснал.

Мерил Стрийп получи почетния "Златен глобус" - наградата "Сесил Б. де Мил".

Сериалът "Корона" грабна приза в категорията за най-добра телевизионна драма. Лентата на Пол Верховен "Тя" получи "Златен глобус" за най-добър чуждестранен на САЩ филм, а изпълнителката на главната роля Изабел Юпер бе отличена за ролята си в него.

Ето и наградите за телевизионни филми:

  • Най-добър драматичен сериал е „Короната” (The Crown) на Netflix.
  • Най-добър драматичен актьор - Били Боб Торнтън в „Голиат”.
  • Най-добра драматична актриса Клер Фой в „Короната”.
  • Най-добър сериал мюзикъл/комедия „Атланта” (FX).
  • Най-добър актьор в мюзикъл/комедия – Доналд Глоувър в „Атланта”.
  • Най-добра актриса в мюзикъл/комедия – Трейс Елис Рос - Black-ish.
  • Най-добър кратък сериал или филм: „Народът срещу О Джей Симсън:
  • Американска криминална история” („The People vs O.J. Simpson: American Crime Story” на FX)
  • Най-добър актьор в кратък сериал или филм: Том Хидълстоун в The Night Manager.
  • Най-добра актриса в кратък сериал или филм: Сара Полсън от „Народът срещу О Джей …”
  • Най-добър актьор в поддържаща роля от кратък сериал или филм е Хю Лори. Отличен е за играта му в The Night Manager.
  • Най-добра актриса в поддържаща роля от кратък сериал или филм е Оливия Колман в The Night Manager.

Престижните отличия се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. Церемонията открива сезона на кинонаградите. Отличията "Златен глобус" са смятани за сериозен индикатор за най-престижните награди в света на "седмото изкуство", "Оскар", които ще бъдат връчени другия месец.