Търсачката, наречена Kiddle, не показва съдържание, насочено към възрастни, препоръчва сайтове, подходящи за деца и блокира  голяма част от неподходящи теми.

Вероятно като всеки родител се притесняваш къде в интернет сърфира детето ти, но да изкачаш изненадващо зад него, за да зърнеш в какъв сайт е, не е приятна стратегия. Има и платени опции, които следят трафика на детето ти, но от Google пуснаха безплатна алтернатива, която поне малко ще успокои ума ти.

Kiddle е визуална търсачка, която обещава да държи очите на детето ти далеч от неподходящи теми и сайтове. Интерфейсът наподобява вида на Google, с няколко визуални решения, които да събудят интереса на детето ти.

Първите три резултата от търсенето са на сайтове, написани специално за деца и избрани ръчно от редакторите на Google. Следващите 3-4 резултата са от сайтове, маркирани като безопасни, макар и да не са специално за деца, те предлагат лесно за разбиране съдържание. След осмия резултат започват добре познати сайтове за възрастни, които съдържат експертно мнение и са по-трудно разбираеми от децата.

Въпреки че създаването на търсачката е добра новина, темата не остана и без противоречиви мнения. Спори се дали блокирането на някои теми не е отишло твърде далеч. Например някои от блокираните думи са „секс” и „смърт”, които все пак са важни за образованието на тийнейджърите. Други дебати се въртят около т.нар. „редактори”, които са определили кои сайтове са подходящи и кои не и колко експертно е мнението им. От сайта отговарят, че са изключили някои теми, защото не могат да гарантират колко безопасни са за децата: „Един текст може да е подходящ за 12-годишно дете, но да не е подходящ за 5-годишно.”

Какво е вашето мнение?