X

Google пуснаха търсачка, подходяща за деца

от в 16:15 на 30.03.2016 в Свободно време | Интересно

Оцени тази статия:
Google пуснаха търсачка, подходяща за деца Ивелина Иванова

Google пуснаха търсачка, подходяща за деца

Google пуснаха търсачка, подходяща за деца

Търсачката, наречена Kiddle, не показва съдържание, насочено към възрастни, препоръчва сайтове, подходящи за деца и блокира  голяма част от неподходящи теми.

Вероятно като всеки родител се притесняваш къде в интернет сърфира детето ти, но да изкачаш изненадващо зад него, за да зърнеш в какъв сайт е, не е приятна стратегия. Има и платени опции, които следят трафика на детето ти, но от Google пуснаха безплатна алтернатива, която поне малко ще успокои ума ти.

Kiddle е визуална търсачка, която обещава да държи очите на детето ти далеч от неподходящи теми и сайтове. Интерфейсът наподобява вида на Google, с няколко визуални решения, които да събудят интереса на детето ти.

Първите три резултата от търсенето са на сайтове, написани специално за деца и избрани ръчно от редакторите на Google. Следващите 3-4 резултата са от сайтове, маркирани като безопасни, макар и да не са специално за деца, те предлагат лесно за разбиране съдържание. След осмия резултат започват добре познати сайтове за възрастни, които съдържат експертно мнение и са по-трудно разбираеми от децата.

Въпреки че създаването на търсачката е добра новина, темата не остана и без противоречиви мнения. Спори се дали блокирането на някои теми не е отишло твърде далеч. Например някои от блокираните думи са „секс” и „смърт”, които все пак са важни за образованието на тийнейджърите. Други дебати се въртят около т.нар. „редактори”, които са определили кои сайтове са подходящи и кои не и колко експертно е мнението им. От сайта отговарят, че са изключили някои теми, защото не могат да гарантират колко безопасни са за децата: „Един текст може да е подходящ за 12-годишно дете, но да не е подходящ за 5-годишно.”

Какво е вашето мнение?

 


Теми   Google | деца | Интернет

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.