От страните с нормален климат през лятото като Ирландия, Шотландия и Канада до горещия в Близкия Изток и Южна Калифорния, на много места бяха отчетени рекордни температури.

Горещата вълна бе съпроводена с смъртни случая и рекордни температури.

В Сибир, където обикновено температурите не са високи, се наблюдава повишение пъти над нормалното за началото на юли.

В Африка температурите също поставиха нови рекорди. В Алжир те достигнаха 51,3 градуса. Последните толкова високи са били през 1963 година в Мароко.

Това са само малка част от високите температури, които се очакват в бъдеще. Глобалното затопляне се вижда все по-очевидно.

Но как всъщност изглеждаше светът през последните седмици:

Северна Америка

На континента се наблюдават горещини и висока влажност.

Най-високите температури са отчетени в Лос Анджелис, а рекордно ниски за това време на годината на върха Вашингтон и в Бърлингтън. Монреал също записва високи температури, както и Отава, където не само жегата царува, но и влажността е голяма.

Европа

Великобритания също отбеляза рекорди.

В Глазгоу, Шотландия температурата достигна 33,2 градуса, което е рекорд за града. Ирландия, по-точно Северна Ирландия, също не остана по-назад.

Евразия

Високо налягане, горещини – това наблюдават синоптиците и жителите на континента през изминалите седмици.

Най-високите температури са в Грузия и Армения. Южните части на Русия също страдат от необичайни температури.

 

Близкия Изток

Най-високите температури тук са измерени в Оман.

Интересно е, че дори и температурите през останалите сезони на места из света са се повишили. Температурни рекорди през изминалите години са поставени през април в Пакистан, 50,2 градуса, в Далас през ноември, както и в Калифорния, Испания и Иран. Най-горещото лято е било в Долината на смъртта през юли 2017 година.