Sofia Fashion Week SS 2017 завърши с грандиозен моден спектакъл. Най-мащабното и вече традиционно модно събитие в България, организирано от Hotel Marinela Sofia и българската модна телевизия Code Fashion TV, се проведе в пет тематични вечери от 20 до 24 март в зала EFE на Hotel Marinela. По време на гала вечерта на финала на събитието бяха представени ексклузивни ревюта на световни гости и елитни чуждестранни и български марки. За първи път по време на седмицата на модата в София присъстваха и световни байери. Те се срещнаха с дизайнери, участващи в събитието и обсъдиха възможности за развитието им на международния моден пазар. В рамките на Sofia Fashion Week SS 2017 всеки ден беше отворена и първата модна улица Sofia Fashion Street.

Гала вечерта започна със звездното шоу на Christian of Roma – „Под светлините на прожекторите“, представено от Любен Николов и „Алфапарф Милано” със специалното участие на филхармония и модна къща PRINCESS.

Модна къща RUMYANA KONSTANTINOVA с дизайнери Румяна Костантинова и Сергей Александров, позната вече 25 години на българския пазар, показа колекция пролет-лято 2017. Моделите са от висококачествени платове с великолепни цветни принтове, както и ръчно изработени аксесоари от многоцветно муранско стъкло. Ревюто премина със специалното участие актриса Силвия Лулчева.

На сцената на Sofia Fashion Week SS 2017 Пиерпаоло Пичоли, който продължава традицията и красотата на марката VALENTINO, показа съблазнителни брокати в розово и корал, отровно-зелени шарени силуети, свързани с класиката на белите ризи по такъв начин, че те също изглеждат напълно модерно. Ако Пичоли продължи да развива тези богати, но същевременно напълно носими всекидневно силуети, VALENTINO ще остане марката, пресъздаваща мечти в кутюр технологии.

В колекцията на модния бранд ERMANNO SCERVINO е заложена игра с идеята за лекота, прозрачност и деликатност. Обемите са пухкави като суфле, просторни съчинения с коприна, органза и бродирани дантели. Силутът е изпъкващ, но изискан, подправящ като захар по-младежкото, секси настроение за всяка жена. Запитан за вдъхновението му за колекцията, дизайнерът с джентълменски маниери – Ермано Шервино, дава много кратък отговор: „Красотата“ и после добавя: „Красотата е единственото нещо, което ме вдъхновява. Красота с модерност, но нулева вулгарност!“.

Трикратната носителка на „Златна игла” на Академията за мода – София Борисова, улавя духа на съвременната, успяла и уверена дама и създава за нея луксозни, женствени и стилни тоалети, които подчертават нейната автентична индивидуалност. По време на гала вечерта на седмицата на модата в София беше представена колекция на марката Sofia Sposa Milano, собственост на София Борисова. Макар и отскоро на европейския и световен пазар, брандът печели все повече почитатели и събира овации в модните столици по света. С колекцията си “Emotion” 2018, София Борисова закри седмицата на висшата мода в Италия.

PALOMA FASHION с дизайнер Поля Кинова представи официални тоалети от колекция пролет-лято 2017. Красивите рокли са изящни, нежни и бляскави, с линии, които подчертават женствеността, с интересни детайли и уникална изработка.

PRINCESS FASHION STUDIO, с дизайнери Соня Атанасова и Силвана Данаилова, представи превю колекция "Divine", в която доминират жакард, дантела и флорални мотиви и е изработена специално за Sofia Fashion Week SS 2017.

Модният бранд STAR DUST Luxury Fashion показа колекция „Велвет”, в която дизайнерът Евгения Борисова залага на кадифето – една от най-разкошните и благородни материи, придаващи на всяка жена царственост и аристократизъм. В колекцията кадифето е съчетано с ръчна бродерия от кристални камъни, сърмени обшивки и пера.

Колекция пролет-лято 2017 – „Сияние от Изтока“ представи марката ANTONY LANGOUNTIN. Аксесоарите към облеклата са специално избработели от Авиел. Самата колекцията е вдъхновена от културата на ориента, звездните нощи и изпепеляващите дни на арабската пустиня. Моделите са създадени, за да накарат съвременната жена да се почувства като арабска принцеса в сивото и забързано ежедневие.

Модният спектакъл от финалната вечер закри сирийският дизайнер Карам Дая, който потопи гостите в дълбините на висшата мода, вдъхновен от френския шик на актрисата Беатрис Дал и образа на Исуус. Главни детайли в неговата колекция са: кръстове, метал, кристали и фина дантела. Ревюто на модния бранд KARAMDAYA премина със специалното участие на Николета Лозанова.

Гост-изпълнител на вечерта беше звездата на „Пайнер” – Мария. Лица на Sofia Fashion Week SS 2017 бяха топмоделите Екатерина Краснова и Ивел Йорданов. На модния подиум в петте вечери дефилираха български и международни модели, а по време на гала вечерта на сцената се изявиха: Наталия Гуркова, Ирен Онтева, Луиза Григорова, Ирена Милянкова, Олга Модева, Юлия Юревич, Гери Дончева, Габриела Кирова, Диана Иванчева, Ева Кикерезова, Петя Велкова, Велина Узунова, Мадлена Иванова, Милена Шаркова, Жана Янева, Десислава Харизанова и други.

Сред VIP гостите, които уважиха финала на събитието в зала EFE на Hotel Marinela бяха: Антонина Стоянова, Миглена Ангелова, Богдана Карадочева, Башар Рахал, Елена Кристиано, дизайнерите Жана Жекова, Росица Рангелова, Ирина Папазова, Мая Косева, Наско Михайлов, Кирил Чалъков, както и Виктория Джумпарова, Йордана Димитрова, Цвети Разложка, Стела Йорданова, Светлана Василева, Елеонора Манчева и др. Водещи на гала вечерта бяха Боряна Баташова и Теодор Тодоров.

В последната вечер на сцената бяха поканени и представени хората, които стоят зад организацията и реализацията на грандиозното модно събитие. Екипите на: Hotel Marinela, EFE Event Management, Code Fashion TV, официалният организатор и продуцент на Sofia Fashion Week SS 2017 – Мария Бонева, режисьорът на събитието Силвестър Лолов, арт директор – Антон Узунов и хореографът Боян Караиванов, официалният ПР на събитието – проф. Любомир Стойков и екипа на „От игла до конец”, „Жокер Медия“, „Бонанза-Бачорски“, „Терек Секюрити“, „Декор Ивент” агенция „Диаманти”, както и коафьорите на Christian of Roma и гримьорите на MAC, които се погрижиха за безупречната визия на манекените в дните на събитието. Специални благодарности, букет и атрактивен подарък – метла, получи г-жа Маринела Арабаджиева, която от самото начало повярва в идеята Sofia Fashion Week и за четвърти пореден пот я превърна в най-мащабното модно събитие в България.