Той има златен „Rolex” на ръката, а с другата държи... Мария Шарапова. Но и талантът му на корта не е за подценяване...

Григор Димитров си спомня първата си визита в Куинс клъб в Лондон.

„Бях на 17 години и бяхме отседнали с приятели в северните квартали на Лондон. Всяка сутрин се качвах на метрото, беше час и половина до Барънс корт. Имах карта за метрото и си слушах музика с ракетата и сака на гърба. Нямах дори треньор...”

Това бе за турнира на юношите през 2008-а.

Миналото лято нещата бяха съвсем различни. Димитров спечели турнира в Куинс, а после разби Анди Мъри на четвъртфинала на Уимбълдън.

Дори дукът и дукесата на Кеймбридж одобрително аплодираха. Толкова силно бе представянето на младежа. Великобритания си го хареса и го нарече „Григси”.

После той загуби от Джокович, но остава убеден, че ако бе спечелил сет пойнта си в четвъртата част, щеше да спечели първа титла от Големия шлем.

„Той ще бъде звезда”, призна и Ноле.

От Бейби Фед до Григси... Григор само се усмихва при споменаването на тези прякори.

В последните три години Димитров има връзка с Мария Шарапова, която е шампионка от „Уимбълдън”. Те са „Златната двойка” на тениса, известни и разпознаваеми от Монако до Лос Анджелис.

„Дейли Телеграф” се среща с Григор през април, когато той е на турнира в Монте Карло.

Пристига със слънчеви очила, суитчер с качулка на Найки, шорти и златния си „Rolex”, очевидно греещ под слънцето на това райско място.

Няма и една гънка по дрехите му, нито прашинка.

„Не излизам, ако не съм изгладил всичко по себе си”, признава.  Манията му по хубави дрехи не е единствена.

Притежава Mercedes SLS и синьо Porsche 911 Carrera 4S, което му е подарък от Мария. Поне такива са слуховете... 

„Всичко е преценено и избрано от мен – от часовниците до мобилния ми телефон. Казват, че съм твърде показен и изпипан, но такъв съм си.”

Димитров не обича въпроси за личния живот и ги пропуска.

Но когато го питам за 28-ия рожден ден на Шарапова, който е ден преди нашата среща, той се усмихва. „Тя е в Щутгарт, изпратих един голям букет рози”, признава. И двамата са луди по тях. „Понякога просто не се удържам, най-голямата бройка бе 500 – толкова и подарих веднъж.”

Григор вече е спечелил повече от 5 милиона долара от турнири, а и е рекламно лице на Найки. 

Няма нужда от пиари около себе си, държи се съвсем премерено и без тях.

„Адаптирам се към всичко, включително към голямото внимание – разкрива. – Мога да си позволя доста неща с парите, които изкарвам, но не това ме прави щастлив.

"Сега съм известен, но колко хора ще ме помнят един ден, когато спра да играя?”.

„Израснах в много беден квартал, имаше много обстоятелства около мен, които са трудни в детството – разказва за годините в България. – Труден район, трудно бе да си по улиците там. Имаше престъпления и просто – несигурност.”

Баща му е и негов треньор от първите години. 

„Никога не съм го гледа като баща, когато съм на корта. Той ми е треньор. Изритвал ме е от тренировки заради глупостите ми, никога не ме е глезил”, разказва Григор.

Всичко за българина се променя, когато на 15 години влиза в академията Санчес – Касал в Барселона, където е израснал и Анди Мъри.

„Дотогава бях бунтар и тийнейджър, който ходи по купони, закъснява за тренировки и не гледа сериозно на нещата. Там се научих да тренирам. Но не и преди да ме изключат два пъти от академията временно... Не искам да разказвам защо...”

Но никога не е пушил цигара и не е опитвал алкохол. Въпреки купоните.

Родителите му остават в родния Хасково, но естествено днес живеят в далеч по-добри условия от едно време. Всеки път, когато се прибере в България, хората го атакуват по улиците за автографи.

Златната двойка? Така ги наричат с Шарапова, но какво мисли Григор?

„Хората си мислят, че тя е трудна дори за заговаряне – казва Димитров. – Изглежда недостъпна, някак далечна. Но не е такава. Написах и един имейл и оттам започна всичко. Бяхме в Азия, аз в Сингапур, тя в Пекин. Заговорихме се с имейли, а месец по-късно се видяхме и наживо. И така започна всичко.

Златна двойка? За мен тя си е просто Мария, а не някаква звезда. 

Да, тя е страхотен играч, страхотен боец на корта. Но аз познавам много повече от това, което виждат хората.”

Какво ще прави след тениса? Григор няма отговор.

„За момента всичко е тенис – тренировки, пътувания, турнири, стремеж да съм по-добър. Никога няма да бъда добър треньор, усещам го. Харесват ми неща като дизайнерство, креативно мислене, технологиии...”

Засега обаче целите не са в модата.

Трябва да бъде спечелен турнир от Големия шлем.

Това е приоритет №1 за едната половинка от Златната двойка. 

Източник: sportinglife