Модата и красотата са променливи величини и никога не стоят на едно място. Те са много динамични и постоянно се променят - каквото е модно днес, може след една година вече да не е. И това не се отнася само за дрехи и аксесоари, но и за грим, прическа и други.

В тази статия сме ви представили няколко съвета за по-лесен и бърз растеж на веждите. Най-важното е първо да определите какво точно ще подхожда на вашето лице - дебелина, дължина. Дори да ги промените сега, това не значи, че по-късно не може да смените визията им.

Важното е да бъдете много търпеливи. Все пак този процес не е толкова бърз, не забравяйте, че, ако косата расте всеки месец, то на веждите понякога им отнема от 4 до 6 месеца. Важното е да се заредите с търпение и да не оставяте процеса по средата.

Не забравяйте изобщо да не докосвате вашите вежди през целия процес на растеж. Забравете за пинсетите, поне докато стигнат желаната форма и дължина.

Разбира се, винаги можете съвсем леко и внимателно да ги оформите с молив за вежди, докато стигнат желаната форма, но не прекалявайте. Не забравяйте, че всичко се прави с мярка.

Много важна е и храната, която ядем. Тя пряко влияе върху начина, по който изглеждаме. Нашето тяло се нуждае от различни витамини и микроелементи за здрава коса, кожа, нокти и други. Трябва да включите в диетата си храни, богати на биотин, желязо, омега-3 мастни киселини и витамини C, D и E, за да ускорите растежа на косата и веждите.

Храните, богати на биотин са мляко, яйца, телешки черен дроб, свинско месо, сьомга, гъби, слънчогледови семки, орехи, банани и сладки картофи. Богати на желязо са телешки и пилешки черен дроб, варено говеждо, пилешко, пуешко, сьомга, риба тон, миди, стриди, боб, нахут, грах, тофу, сушени кайсии и спанак. Омега-3 мастни киселини могат да бъдат намерени в риба, яйца, мляко, ленено семе и синапено масло. Освен в портокалите, витамин С може да се намери в киви, ягоди, броколи, карфиол, домати и картофи. Витамин D се намира в мазни риби (сьомга, дъгова пъстърва, сардини, костур), млечни продукти, включително сирене, телешки черен дроб, яйчни жълтъци, както и зърнени храни, соево мляко и портокалов сок. Бадемите, кедрови ядки, слънчогледови семки, авокадо, фъстъчено масло, риба и червени чушки са чудесни източници на витамин Е.

Друго важно нещо, което трябва да направите е да прилагате правилна ексфолиация върху лицето и самите вежди, като подобни мазила трябва да са съобразени с типа на вашата кожа. Не използвайте всякакви, ами първо разберете кой тип е вашата кожа.

Масажите също стимулират растежа на косъма. Масажирайте веждите и областта около тях поне 2-3 пъти в седмицата.

Хубаво е да използвате и различни натурални масла за растеж на вежди, но първо се уверете, че съдържат наистина само натурални съставки, към които нямате алергии или други непоносимости. 

Ето няколко примерни масла:

1. Рициново масло. Когато говорим за масло за растеж на косата, рициновото масло е първото нещо, което идва на ум. Ще бъде добре и за веждите. Препоръчително е да го нанесете с върховете на пръстите си и да изплакнете след 30 минути.

2. Кокосовото масло може да се използва като балсам за вежди. Това ще им помогне да станат по-дебели и здрави. Препоръчва се да се прилага през нощта и да се измие с почистващ препарат на сутринта.

3. Зехтинът съдържа витамини А и Е, които са толкова необходими за красивите вежди. Нанесете капка масло върху върховете на пръстите си и масажирайте веждите си. Измийте след няколко часа.

4. Бадемовото масло ще овлажни косъмчетата на веждите ви и ще ги направи по-силни. Можете да видите видими резултати от използването му след 6-8 седмици. Препоръчително е да нанесете маслото с масажиращи движения и да го отмиете след няколко часа.

Други полезни съставки, които дори имате в кухнята си:

1. Сокът от лук може да ви помогне да пораснете веждите. Съдържа много сяра, селен, минерали и витамини от група В и С. Лукът укрепва космените фоликули и насърчава бързия растеж на косата. Препоръчително е да нанесете сока върху веждите с памучен тампон и да го държите за един час. Имайте предвид, че това не е най-приятното миришещо средство. Можете да отмиете миризмата на лук с разреден лимонов сок.

2. Яйчният жълтък съдържа много биотин, който помага на космите на веждите да растат по-добре. 

3. Млякото съдържа казеин и суроватъчен протеин, които стимулират растежа на косата. Веждите могат да се масажират ежедневно с памучен тампон, напоен с мляко. 

4. Лимонът е богат на витамини В и С, както и на фолиева киселина, която кара космите на веждите да растат по-бързо. Препоръчително е да разтриете веждите с парче лимон и след 20 минути да измиете остатъчния сок с топла вода. След тази процедура се уверете, че не излизате на слънце в продължение на 2 часа, в противен случай веждите ви може да изсветлят. Не използвайте този метод, ако имате чувствителна кожа или изпитвате дразнене от употребата на лимона.

5. Алое вера съдържа алоенин, който насърчава растежа на косата. Това растение прави космите по-еластични и предотвратява начупването им. Можете да го прилагате върху веждите си няколко пъти на ден.