Всяка дама мечтае за дълга, лъскава коса, която да расте бързо. За съжаление обаче, няма точен елексир, който магически да ви превърне в Рапунцел, но за сметка на това ще ви предложим няколко ценни съвета как да ускорите растежа на косата си.

Научни факти за растежа на косата

Косата има три етапа на растеж - анаген, катаген и телоген. Анагенният стадий е етап на растеж и обикновено продължава между две до шест години. Катагенната фаза идва след анагенната фаза и включва прехода или подновяването на космените фоликули, с продължителност от четири до шест седмици. Фазата на телогена (последният етап) е фазата на почивка, при която косата спира да расте. Доказано е, че човешката коса расте с около 6 инча годишни.

След като вече разгледахме най-общо етапите на растеж на косата нека преминем към съветите за ускоряване на нейния растеж.

1. Масаж на скалпа - правете си подобен масаж по-често. По този начин стимулирате кръвния поток на скалпа. Ако масажирате главата си с кокосово олио, то имайте предвид, че то подхранва косата и я кара да расте по-бързо.

2. Редовно подстригване - изтощената коса и цъфналите краища никак не помагат на растежа на косата. Най-добре е между подстрижките да има не повече от 3 - - месеца разстояние, като разбира се това време е различно за всяка коса. Вие преценете колко често, но не забравяйте да я подстригвате.

3. Яжте здравословна храна - това ще помогне, както на растежа на косата ви, така и да поддържате тялото си здраво и балансирано. За по-бърз растеж се препоръчват храни с повече витамини в тях. 

4. Не си мийте косата твърде често - ежедневното миене на косата, носи повече вреда, от колкото полза. Косата става по-мазна и тънка. Най-добре я мийте 3 до 4 пъти в седмицата.

5. Избагвайте маши и преси за коса - всяка дама иска да си направи прическа за някой специален повод или просто така за разнообразие. Но не забравяйте, че всички подобни уреди, на горещ принцип, увреждат косата, накъсват нейните краища и не са благоприятни за растежа ѝ. Ограничете подобен тип фризури до минимум.

6. Използвайте натурални продукти - заменете продуктите си за коса с такива, които съдържат натурални съставки.  

7. Използвайте балсам по-често - той помага на косата да не се слепва, по лесно се разресва и има благоприятен ефект върху нейният растеж.

8. Не се решете прекалено често - да, знааем, че всяка дама иска да има перфектна коса, но не я решете много често. Това я накъсва и уврежда.

9. Сменете калъфките за възглавници - по възможност те да бъдат от естествени материи, за да не се наелектризира косата ви, тъй като това е доста вредно за нея.

10. Измивайте косата си със студена вода - изплакването със студена вода укрепва кожата на главата.

11. Използвайте микрофибърни кърпи - те абсорбират много бързо водата от вашата коса, без да ѝ нанасят вреди.

12. Намалете стреса - това е доста трудно, но много важно. Колкото по-стресирани сте, толкова по-увредена ще е вашата коса. Дори може да започне да пада. Ако редуцирате стреса до минимум, ще се радвате на хубава, здрава коса.

13. Терапия с коефин - доказано е, че кофеинът има благоприятно въздействие на косата. Той стимулира клетките и растежа на косъма.